Argentina a reusit vineri, in singurul meci al zilei la Cupa Mondiala de rugby, cea mai mare diferenta de puncte, la victoria cu 54-9 (14-9) in fata Georgiei, o echipa de nerecunoscut, dupa debutul de succes in fata Tongai, meciul, disputat pe Kingsholm Stadium din Gloucester contand pentru grupa C. Diferenta a fost, asadar, de 45 de puncte, cu unul mai mult decat precedenta performanta de acest fel, realizata de Noua Zeelanda cu Namibia, cu o zi in urma (58-14), in aceeasi grupa.

Pe cat au fost de lucizi Tonga, actionand grupat si ingrijit, pe atat de nauci au aparut caucazienii in fata sud-americanilor, ceea ce demonstreaza inca o data in sport, mai ales intr-unul atat de bine stratificat cum este rugby-ul, traditia nu inseamna doar palmares, ci si o anumita filosofie. Or, cu calitati evidente, gruzinii au clacat ca niste puisori parasiti de closca, in momentul in care capitanul lor, atotprezentul si dominatorul inchizator Mamuka Gorgodze, a fost eliminat cand scorul era foarte strans, promitator pentru ei.

Au fost 10 minute de inferioritate de cosmar pentru campionii europeni, care au incasat eseu dupa eseu, 7 pana la urma, majoritatea inscrise pe culoare largi cat celebra Avenida  9 de Julio din Buenos Aires, cea mai lata din lume. Pe de alta parte, cei doi ani in competitia celor 4 mari ale Emisferei Sudice, in care a fost admisa Argentina, se simt, contactul cu lumea buna explica multe.

Cu un mic regret pentru colegii nostri de suferinta din calificari, ne consolam, totusi, cu faptul ca aceasta editie continua sa fie un spectacol care iti merge la suflet. Sa ne bucuram, asadar, de frumusetea jocului, de oriunde vine el, iar de socoteli ne vom ocupa la sfarsit.

Cele 7 eseuri ale argentinienilor a fost reusite de Juan Imhoff, Santiago Cordero – cate 2, Tomas Lavanini, Tomas Cubelli si Martin Landajo – cate 1, celelalte puncte fiind ale (aproape) perfectului buteur Federico Nicolas Sanchez – 1 dropgol (singurul de pana acum la CM), 3 transformari, 2 l.p., si Marcelo Bosch – 2 transformari. Pentru Georgia fundasul Merab Kvirikashivili a inscris din 3 lovituri de penalitate.

Sambata sunt programate 3 meciuri: Italia-Canada (grupa D, ora 16,30, Digi 3), Africa de Sud-Samoa (grupa B, 18,45, Digi 3) si Anglia – Tara Galilor (grupa A, 22,00, Digi 2).

In fine, o veste proasta pentru noi: nu-l vom putea folosi duminica, in meciul cu Irlanda (emotii mari…) pe flankerul Valentin Ursache, suspendat o saptamana dupa un placaj periculos in partida cu Franta, in locul lui intrand titular Viorel Lucaci, care, initial, nu era nici rezerva.