Daca ne-am propus sa vorbim de o atleta, n-ar fi mai bine sa dam cuvantul juriului de 10 specialisti care a decis sa o nominalizeze pentru trofeul “Stele in devenire 2015”, decernat de European Athletics, asociatia federatiilor de atletism europene (care, in paranteza fie spus, a fost initiata la Bucuresti, in anii 60 ai secolului trecut)?

Normal ca da, drept care iata ce se scrie in scurta prezentare a Florentinei Marincu in cadrul selectiei pentru prestigiosul premiu: “Florentina Marincu (Romania), în varsta de doar 19 ani, a cucerit medalia de bronz la saritura in lungime în cadrul Campionatelor Europene de seniori indoor, cu recordul personal de 6,79 m si si-a aparat titlul european de junioare. Ea a fost cea mai buna saritoare în lungime junioara din Europa in 2015 si a mai câştigat si o medalie de bronz la triplusalt, la Eskilstuna”.

Scurt si atotcuprinzator, pentru acest an. Numai ca Florentina Marincu, componenta de la debut a clubului Cetate Deva, unde este antrenata de Nicolae Alexe, s-a dovedit un talent nativ, impunandu-se de la primele ei participari la mari competitii. Dubla campioana mondiala de cadete, la lungime şi triplusalt, in 2013, la Donetk, acesta ar putea fi momentul in care a izbucnit, pur si simplu, hunedoreanca nascuta pe 8 aprilie 1996 in arena internationala, gratie unor calitati exceptionale.

De altfel, statisticile consemnate in fisa ei tehnica la Federatia internationala de atletism (IAAF) sunt concludente, pentru orice om familiarizat, cat de cat, cu sportul olimpic numarul 1. Iata-le, reamintind ca este vorba de o sportiva care mai are 4 ani de juniorat: 100 m – 11″85/100 (6 iunie 2014), lungime, in aer liber 6,78 m, cu care a cucerit titlul european de junioare, pe 19 iulie 2015, la Ekilstuna (Suedia), triplusalt, in aer liber, 13,81 m (3 august 2013, Edirne, Turcia, cu vant nefavorabil de 2,4 m/s), iar in sala 7″40/100 pe 60 m (Bucuresti, 15 februarie 2014), 6,79 m lungime, record european de junioare, cu care a cucerit bronzul european al senioarelor, anul acesta, la Praga, si 13,34 m la triplusalt (1 februarie 2014, Bucuresti).

Sa revenim de unde am plecat, de la trofeul “Stele in devenire 2015”, un vot care se finalizeaza in urmatoarele 24 de ore (pana la ora 13,00, ora Bucurestiului, luni, 28 februarie), prin alegerea pe Facebook si Twitter realizata de iubitorii atletismului. Astfel ca, asa cum am facut si ieri in cazul Biancai Razor, cealalta atleta din Romania nominalizata, iata adresele pentru acest scrutin (cu mica precizare ca, atunci cand intrati pe European Athletics, click-ati pur si simplu pe fotografia sportivei alese, din insiruirea de la Female Athlete Rising Star 2015):
European Athletics

@EuroAthletics

Retweet to vote for @RomanianNews Florentina #Marincu as your @EuroAthletics #RisingStar 2015 #GoldenTracks

Si, ca si ieri, va lansez strigatul de lupta al iubitorilor sportului de la noi, adaptat situatiei: Votam, votam, votam si castigam!