Joseph Blatter (presedintele FIFA, ba e, ba nu e) este inculpat, iar Michel Platini, presedintele UEFA a facut o vizita la Procuratura elvetiana, in calitate de “persoana furnizoare de informatii”. Cutremurele la FIFA continua, dar acum nu pare sa fie vorba de una din replici, ci de anuntul seismului “al mare”. Iata comunicatul procuraturii federale elvetiene, ca sa stim despre ce vorbim.

“Procedura penala ompotriva presedintelui FIFA
Bern, 25.09.2015 – Oficiul Procurorului General al Elvetiei (OAG) a deschis o procedura penala impotriva presedintelui Federatiei Internationale de Fotbal (FIFA) privind suspiciunea de management defectuos cu caracter penal, precum si – în subsidiar – suspiciunea de deturnare.

Procedurile penale elvetiene fata de presedintele FIFA, domnul Joseph Blatter, au fost deschise la 24 septembrie 2015 cu privire suspiciunea de management defectuos  cu caracter penal (articolul 158 Cod penal elvetian/SCC) si – alternativ – deturnare (articolul 138 Cod penal elvetian / SCC).

Pe de o parte, OAG banuieste că din 12 septembrie 2005 domnul Joseph Blatter a semnat un contract cu Uniunea de fotbal caraibeana (cu Jack Warner ca presedinte în acest moment); acest contract a fost nefavorabil pentru FIFA. Pe de alta parte, exista, de asemenea, suspiciunea ca, in punerea in aplicare a prezentului acord, Joseph Blatter a incalcat, de asemenea, sarcinile fiduciare (de incredere, n.mea, LO) si a actionat impotriva intereselor FIFA si/sau FIFA Marketing & TV AG.

In plus, domnul Joseph Blatter este suspectat de o plata neloiala de CHF 2 M. catre Michel Platini, presedintele Uniunii Asociatiilor Europene de Fotbal (UEFA), in detrimentul FIFA, care se presupune ca a fost facut pentru munca prestata intre ianuarie 1999 si iunie 2002; această plata a fost executata in februarie 2011.

La 25 septembrie 2015, reprezentanti ai OAG au interogat inculpatul Joseph Blatter dupa o reuniune a Comitetului Executiv al FIFA. În acelasi timp, Michel Platini a fost audiat in calitate de persoana invitata sa furnizeze informatii (articolul 178 din Codul elvetian de procedura penala). Mai mult, OAG a efectuat la 25 septembrie 2015, o perchezitie la sediul FIFA cu sprijinul Politiei Federale penale. Biroul presedintelui FIFA a fost perchezitionat si au fost confiscate date.

Ceea ce este valabil pentru toti inculpatii, prezumtia de nevinovatie se aplică pentru dl Joseph Blatter”.

Exceptionala claritatea acestui comunicat succint. Nu mai am de subliniat, spre aducere aminte, decat ca Joseph Blatter este cetatean elvetian, astfel ca procedura este indeplinita fara nicio opreliste.

In fata acestei claritati de cristal, care nu lasa loc la speculatii, in afara unei defectiuni de gandire, care, din pacate, se cam inregistreaza prin unele parti, foarte apropiate noua, nu-i asa?, nu-mi ramane decat sa trec in revista, la fel de scurt, cateva elemente ale acestui caz de nivel planetar si de interes general, fotbalul fiind, nu-i asa, conform parafrazei, “Imperiul in care Soarele nu apune niciodata”.

Asadar sa ne reamintim ca in luna mai a acestui an, la putin timp dupa Congresul FIFA de la Zurich, in care Blatter a fost reales practic fara contracandidat, intr-un blat general, ca sa ma prostesc si eu cu jocuri de cuvinte, 14 persoane din conducerea forului fotbalistic mondial au fost puse sub auzare de procurorii americani pentru coruptie. Un numar dintre acestia, incluzandu-l, recent, si pe secretarul general Jerome Valcke, apar si in investigatiile organelor elvetiene, dar pana acum numele Blatter si Platini nu au fost niciodata legate de asemenea acuzatii.

Cu precizarea ca Platini vrea sa-l inlocuiasca pe Blatter, demisionar (cu suspendare, cum ar veni, adica a demisionat, dar sta pe scaun pana vine inlocuitorul), dupa alegerile programate la Congresul din 27 februarie anul viitor.

Revenind, se pare ca la conferinta de presa de dupa Comitetul executiv de vineri, Blatter ar fi urmat sa anunte ca se va retrage mai devreme decat 26 februarie, dar intalnirea cu presa a fost anulata, din cauza absentei persoanei principale, citata la procuratura. A iesit la rampa doar avocatul lui Blatter, Richard Cullen, care “si-a exprimat increderea” ca sunt neintelegeri in legatura cu contractul clientului sau cu Jack Warner, invocat de procurori.

Ziua s-a incheiat cu un scurt comunicat al FIFA, care precizeaza, cumva alaturi de subiect, dar limbajul sibilinic ascunde intotdeauna imposibilitatea de a avea o reactie in fata unei inevitabile nenorociri, precizeaza spun ca “Din 26 mai 2015, FIFA a cooperat cu Biroul Procurorului General Elvetian, punand la dispozitie date si alte informatii” si ca “Vom continua la acelasi nivel cooperarea in ce priveste investigatia”. Precum si, evident: “Nu comentam o ancheta aflata in desfasurare”.

Sa inchei, in asteptarea unei reactii legate de Platini, pentru ca este greu, cred, sa explici cum ai primit bani in 2011 pentru servicii facute intre 1999 si 2002!