Australienii au castigat in fata Uruguay-ului, ultima echipa calificata la CM de rugby, la scor, duminica, pe arena formatiei de fotbal Aston Villa din Birmingham, cu 65-3 (31-3) si 11 eseuri, scorul campionatului pana acum, incurcand si mai mult itele in teribila Grupa A (nu-mi place sintagma “grupa mortii”, ca trebuie sa fii al naibii de viu sa traiesti in inghesuiala asta de valori), din care mai fac parte Tara Galilor, Anglia si Fiji.

As fi scris ca australienii au facut un galop de sanatate, pentru ca au avut momente cand au zburdat, pur si simplu, printre visatorii sud-americani, dar m-a franat inexplicabila nervozitate a invingatorilor, tifnosi si precipitati fara motiv (simptomul s-a vadit la uvertura Quade Cooper, cartonas galben si ratari cu duiumul la loviturile de picior de jos, doar 5 transformari din 11, de pilda).

Acum, cu un asemenea preopinent, a mers, dar o sa fii nervos si necontrolat cu alte ocazii (iar acestea se vor numi Anglia, pe 3 octombrie, si Tara Galilor, pe 10 octombrie) te poate duce la pieire.

Uruguay-ul, care, sa nu uitam, a eliminat Rusia in calificari, dupa ce cu 4 ani in urma ne chinuisera pe noi in aceeasi faza, sunt o trupa usurica. Si nu ma refer la cantar (desi gramada lor avea 120 kg mai putin decat cea australiana), ci la valoarea de ansamblu. Cum ar veni, ultimul venit, primul plecat.

Marcatori. Australia: 11 eseuri, in ordine McMahon (min. 7, 69), Tomane (9), Mumm (26), Speight (31), McCalman (36, 61), Mitchell (47, 52), Toomua (71), Kuridrani (80+1), 5 transformari – Cooper; Uruguay: 1 lovitura de penalitate – Berchesi (24).

Si inca un “scor” inscris de senzationalele gazde ale acestui turneu: 39.605 spectatori, la un meci la Birmingham (care a trebuit sa puna la dispozitie o arena de fotbal, ca de rugby mai greu), duminica, la ora siestei…