Tonga a castigat in fata Namibiei, cu 35-21 (22-7), in singurul meci al zilei de marti de la Cupa Mondiala de rugby, din Grupa C, la Exeter, dupa o disputa agreabila, ca intre doi pugilisti generosi, cu garda jos, fara nicio preocupare de mici trucuri, tineri si alte manevre meschine.

In special Namibia, singura echipa de la Cupa Mondiala fara nicio victorie pana acum, a dovedit o abnegatie iesita din comun, amatorii din Africa jucand absolut toate loviturile de pedeapsa avute (si au avut multe, cel putin 3-4 din pozitii favorabile) in margine, pentru un eventual eseu. Si au marcat 3 incercari, fiind aproape de bonusul ofensiv, pe care in schimb si l-au procurat cei din Pacificul de Sud, care au reusit 5 eseuri.

Cu cele 56 puncte marcate de ambele echipe, totalul de la aceasta Cupa Mondiala a ajuns la 1.043, in cele 20 de meciuri disputate, ceea ce inseamna o medie incredibila, de 51 de puncte pe meci. Evident, aceasta pofta de joc este determinata si de ambianta, tribunele fiind intotdeauna pline, stadioanele au avut casele inchise, s-a jucat, cum se spune, sold-out. Cu recordul absolut al tuturor celor 8 editii ale Cupei Mondiale, de 89.267 spectatori, duminica, la partida Irlanda-Romania. Performanta care nu va fi batuta, intrucat de acum nu mai este prevazut niciun meci pe Wembley, cea mai mare arena a competitiei.

Punctele tonganilor au fost reusite de Telusa Veainu (2), Jack Ram, jucatorul meciului (2), Latiume Fosita – eseuri, Vunga Lilo – 2 transformari, 1 l.p., Kurt Morath – 1 l.p., iar cele ale namibienilor de Jacques Burger (2) si Johan Tromp – eseuri, toate transformate de Theuns Kotze.

Iar pentru cine a fost cuminte si a papat toate aceste randuri, un desert din tenis: Simona Halep poate fi vazuta maine, dupa 13,30, in turul 3 al turneului de la Wuhan, in care va juca impotriva britanicei Johanna Konta, de fapt un exemplu de globalizare: unguroaica de origine, nascuta in Australia, cu cetatenie britanica.