N-am crezut sa apuc ziua atat de trista in care sa scriu: gimnastica feminina romaneasca nu mai conteaza in lume! Iata, insa, la Glasgow chiar acest lucru s-a intamplat: echipa nu a prins finala de 8 (se afla acum pe acest loc, dar suntem abia la jumatatea intrecerii, asa ca sa speram ca prindem macar rusinoasa, pentru noi, divizie secunda, intre locurile 9-16, ca sa mai avem o umbra de sansa, un turneu preolimpic in aprilie la Rio), Laura Iordache este a 9-a la individual compus si va fi foarte greu sa ramana intre cele 24 de finaliste dupa ziua de astazi, iar in ce priveste finalele de aparate, ghilotina! Nicio romanca nu va fi prezenta in acest concurs!

Ce s-a intamplat? Sa vedem ce a fost acolo, concret, deocamdata, despre cauze asteptam sa se pronunte cei raspunzatori in primul rand.

Asadar, dupa evolutia a 6 subdiviziuni din cele 12 prevazute in competitia pe echipe, Romania ocupa locul 8, cu un punctaj absolut rusinos – 217,200. Prima in clasamentul provizoriu este, dupa prima zi din cele doua de concurs, Rusia cu 231,437 puncte, urmată de Marea Britanie, cu 227,162 p, Italia, cu 224,452 p, Japonia, cu 223,863 p, Canada, cu 222,780 p, Brazilia, cu 221,861 p, Germania, cu 219,261 p.

Sambata, urmeaza sa concureze, in cele 6 subdiviziuni ramase, RPD Coreeana, China (subdiviziunea 7), Coreea de Sud, Belgia (8), Franta, Australia (9), Olanda, SUA (10), Grecia, Mexic (11), Ungaria, Elvetia (12).

Problema noastra acum este sa nu cadem sub locul 16 (dar daca ne uitam la cine a mai ramas in cursa ne paste si o asemenea catastrofa), pentru ca ocupantele locurilor 9-16 mai au o sansa de calificare, mica, in intrecerea olimpica pe echipe, in aprilie, in metropola gazda a JO-2016, Rio de Janeiro, fiind programat un turneu preolimpic, unde se mai poate prinde un loc la masa bogatilor. Si cand te gandesti ca doar cu 11 ani in urma eram chiar in capul acestei mese, campioana olimpica pe echipe!

La individual compus, din tara noastra cel mai bun punctaj il are Larisa Iordache, a 9-a, cu 55,698 puncte. Primul loc este ocupat de o canadianca, Elisabeth Black, cu 57,299 puncte, dar ea va fi depasita usor (in primele 10 un punctaj de peste 58 este loc comun), astfel ca Larisa Iordache risca foarte tare sa nu ramana in primele 24, adica in finala acestui concurs. Se stie regulamentul, se califica primele 24, dar nu mai mult de 2 pe tara. Or, in afara de tarile puternice participante (China, Coreea de Nord, Coreea de Sud, SUA, Franta, Olanda, Ungaria, Elvetia) vor mai concura si grupe mixte, cu sportive individuale, de unde pot aparea si alte nume (din fostele tari sovietice, din Cuba, Bulgaria, Irlanda, Cehia…).

In fine, o certitudine care ne da frisoane reci: nu vom avea reprezentanta la nicio finala pe aparate. Doamne Apara si Pazeste, citesti clasamentele provizorii si nu-ti vine sa crezi cat de departe suntem de primele 8, adica de finale. La jumatatea concursului, iata pozitiile primelor romance, pe aparate: sarituri – Larisa Iordache, pe 11, cu 14,866, paralele, pe 35 (sic!), cu 13,200, barna, Iordache este pe 14, cu 13,866, iar la sol, cea mai buna, ca sa zic asa, gimnasta romanca este Laura Jurca, pe 17, cu 13,800.

Atat, deocamdata, ajunge pe ziua de azi. Ca sa nu mai vorbim ca site-ul Federatiei romane de gimnastica face glume proaste, jocuri de cuvinte de toata jena, titrand: “Black Friday” pentru fetele noastre. Adica am ajuns la solduri, marfa ieftina de vanzare… Au si jocurile astea de cuvinte sensul lor, aici parca am fi la balci!