Asta a spus antrenorul Africii de Sud, Heyneke Meyer, despre finala mica: “Este ca si cum ti-ai pupa sora! Pentru mine acest meci este foarte, foarte greu, pentru ca nu inseamna nimic. Ce sa mai facem vineri, pe Stadionul Olimpic?”.

Va spun cu mana pe inima ca de cand ma chinui sa citesc, ba sa si imaginez si eu ceva cat mai profund despre acest meci pentru locul 3 la jocurile de echipa, la fotbal si rugby in primul rand, nu am intalnit o idee atat de potrivita! Meciul pentru locul 3 mai tine timp de o saptamana in priza doua formatii total dezamagite, invinse in semifinale, cu gandul la orice, numai la niste prapadite medalii de bronz (daca se dau si alea) nu.

Scosi din cursa pentru cucerirea trofeului, sud-africanii au plecat de pe Twickenham cu convingerea ca dupa un asemenea meci nu mai sunt implicati in competitie. Dupa ce au pierdut cu 18-20 la Noua Zeelanda in semifinala, sambata, Springboks mai trebuie sa indeplineasca si corvoada inutila de a disputa cu Argentina sau Australia partida pentru locul 3.

Care e parerea antrenorului Meyer despre acest joc, ne-am lamurit. Despre viitor, insa, este tot numai optimism, mai ales ca a fost profund impresionat de progresul facut in competitie de tinerii sai jucatori. “Daca va uitati la echipa veti constata ca 80 sau chiar 90 la suta dintre ei vor putea disputa fara probleme urmatoarea Cupa Mondiala. Sunt cu adevarat convins ca vor avea locul lor, este una dintre cele mai bune echipe pe care le-am condus. Unii dintre ei pot fi maine un Dan Carter, printre cei mai buni din lume. Meciul m-a emotionat cu adevarat in perspectiva rugby-ului sud-african”.

Despre viitorul lui, Meyer nu a mai fost atat de sigur, el avand contractul inceput in 2012 la scadenta dupa aceasta Cupa Mondiala. “Nu stiu ce sa spun, a declarat antrenorul de 48 de ani, intrebati SA Rugby”.

De cealalta parte, este clar ca Noua Zeelanda a mizat cu mare succes pe “centenarii” sai, pe jucatorii cu peste 100 de selectii, care nu mai au prea mult de stat, sau chiar deloc, la nationala, cum ar fi Carter, Nonu si McCaw, si trebuie sa schimbe masiv dupa Cupa Mondiala. Oricum, centenarii si-au facut datoria din plin, iar aportul acestora s-a vazut chiar inainte de implinirea unei ore de joc, in 10 minute cruciale.

Un balon balbait dupa o margine se plimba pe la 30 de metri de butul sud-african. Mijlocasul la gramada Aaron Smith il gasese pe Dan Carter, 111 selectii, marele absent, din cauza accidentarii, la ultimele partide spre titlul din 2011. International din 2003, decarul se pregateste sa paraseasca scena planetara, pentru a-si umple contul din banca cu ajutorul unui contract de 1 milion de euro pe sezon cu Racing 92 Paris.

Dar pana atunci, vrea sa castige titlul. O privire spre buturi, dropul pleaca, iar neo-zeelandezii sunt in ceafa sud-africanilor (min. 46). Imediat, o perdea de ploaie se abate asupra templului numit Twickenham, facand pasele riscante. Nu conteaza… Ma’a Nonu (102 selectii) cere balonul in 22-ul sud-african. El a fost de fata la titlul din 2011, cucerit cu greu in fata Frantei. Si el se pregateste sa renunte la tricoul negru pentru un cec solid in Top 14, la Toulon. Pana atunci, vede un inceput de decalaj intre aparatorii adversi. Schimbare de picior, dupa care livreaza o pasa impecabila pentru Beauden Barrett, urmeaza al doilea eseu al All Blacks, transformat de… Carter (min. 52).

Iar neo-zeelandezii trec in fata la scor. Dar, prinzandu-i pe adversari in corzi, nu-i slabesc. Iar Richie McCaw, 146 selectii, care viseaza sa devina primul capitan care ridica de 2 ori Cupa William Webb Ellis, intra in scena. Pentru a preveni contra sud-africana, intra in costumul pentru marile ocazii. Isi strecoara mainile in gramada deschisa, il pacaleste pe cel mai bun adversar, Schlak Burger (min. 55), pe o lansare nu prea spectaculoasa, dar eficienta. Dinamica Springboks este sparta, tinuta in viata doar de loviturile de picior ale lui Pollard. Dar, intre timp, Daniel Carter a mai trecut o ultima penalitate printre buturi.

Aceste 10 minute au fost decisive in economia jocului, iar cei 3 centenari, cum spuneam, au facut diferenta. Ramane ca pentru editia viitoare, in Japonia, sa vina in locul lor jucatori de aceeasi valoare.

Cei trei mai au , insa, o sarcina de indeplinit, sambata viitoare, in finala…