* Sezonul atletic a luat sfarsit cu intrecerile Campionatului national de cros, disputate la Craiova, titlurile la seniori fiind adjudecate de reprezentantii clubului-gazda CSU Craiova (nu de asta, ci pentru ca au valoare), Ancuta Bobocel si Marius Ionescu. La tineret s-au impus Catalin Atanasoaei (Stiinta Bacau), masculin, si colega sa de club Adelina Panaet, la feminin, in timp ce la juniori victoriile au revenit lui Dorin Rusu (CSM Dorna Vatra Dornei) si Gabrielei Doroftei.

De remarcat ca la echipe junioare titlul a fost cucerit de CS Orasenesc Voluntari. Poate informatia nu ar fi una atat de importanta, numai ca este vorba de o grupare nou-nouta, la care este director general Zsolt Gyongyossy! Iar in cativa ani am putea vedea cum “Gyongy” antreneaza o noua Gabriela Szabo. Pe actuala sotie (si ministru al sportului!) tot la un cros a descoperit-o.

* Cu aceeasi profunda tristete sa inseram rezultatele finale ale concursului feminin pe echipe din cadrul Mondialelor de gimnastica artistica de la Glasgow. Asadar, echipa Romaniei a ratat calificarea directa la Rio de Janeiro 2016, clasandu-se pe locul 13, cu 217,220 puncte, departe de cele 8 finaliste (marti, puteti vedea pe TVR 2, de la ora 20,45, acest concurs): SUA – 236.611 puncte, Rusia, 231,437 p, Marea Britanie, 227,162 p, China,  225,127 p, Italia, 224,452 p, Japonia, 223,863 p, Canada, 222,780, Olanda, 222,354 p.

Formatiile de pe locurile 9-16 mai au o sansa de calificare pentru turneul olimpic, la competitia preolimpica din aprilie de la Rio de Janeiro, unde sunt prevazute inca 4 locuri de consolare. Adica, trebuie sa fim in primele 4 la acel turneu, ceea ce, iata, inca nu reusim, pentru ca acum suntem pe 5 intre cele 8 din esalonul doi valoric. Parca nu-mi vine sa cred ca scriu asta, “esalonul doi valoric”…

In rest, ca sa terminam mai repede aceasta chinuitoare consemnare, la aparate nu avem nicio finalista, de fapt la sarituri, de pilda, nici nu ne-am propus, niciuna dintre fetele noastre neprezentand 2 sarituri (evident din grupe diferite) la concursul pe echipe. Nu stiu daca va dati seama de situatie! La aparatul la care avem ultimul titlu olimpic (Sanda Izbasa a cucerit aurul la Londra-2012 la sarituri, oameni buni), noi nici macar nu ne-am propus sa ne calificam in finala!

Revenind, ametiti de aceasta constatare, sa recapitulam: la paralele, prima romanca, Larisa Iordache, este pe locul 61, cu 13,200, la barna, tot ea, pe 23, cu 13,866, iar la sol cea mai buna pozitie o are Laura Jurca, pe 32, cu 13,800.

In fine, s-a reusit prezenta intre primele 24 la individual compus, unde ar fi cazul ca fetele noastre sa se adune un pic (intrecerea este joi, pe TVR 2, de la ora 20,50): Larisa Iordache a obtinut calificarea de pe locul 16, cu 55,698 puncte, iar Laura Jurca de pe 23, penultimul, cu 55,332 puncte. Precizare optimista: in finalele individuale toata lumea pleaca de la zero.

* Impresarul sud-african Tokyo Sexwale, fost luptator anti-apartheid, a primit sambata sprijinul federatiei de fotbal din tara sa pentru a-si prezenta candidatura la presedintia FIFA. Am mai auzit acest nume, propus de Franz Beckenbauer, mi s-a parut o gluma (cum sa te cheme Tokyo Sexnustiucum si sa conduci ceva planetar?), dar se pare ca este o treaba serioasa, daca obtine inca doua recomandari (de la Germania ar avea-o, dupa declaratia amintita) totul este in regula. Principala informatie despre personajul in varsta de 62 de ani este ca a fost in inchisoarea Robben Island in aceeasi perioada cu Nelson Mandela. In fotbal este impresar, fara mare activitate, dar si expert FIFA contra rasismului.

* Intr-una dintre confruntarile de mare traditie din poloul pe apa romanesc, Dinamo-Rapid, in dubla disputata, sambata si duminica, in Piscina Dinamo, dinamovistii s-au impus clar, cu 14-7 (5-0, 2-3, 5-0, 2-4), respectiv 17-9 (5-2, 6-2, 3-3, 3-2).

Alte rezultate din etapa a 4-a a Superligii Nationale: Crişul Oradea – CSA Steaua Bucureşti 6-30; Poli Cluj – CSM Digi Oradea 7-20; Sportul Studenţesc Corona – AMEFA Arad 18-7,

* De remarcat ca Dinamo incepe sa capete bujori in obrajori in sporturile de echipa (handbalistii au castigat tot in acest weekend derby-ul cu Steaua, cu 26-25), iar aceasta revenire in prim-plan si in disciplinele colective nu are cum sa nu fie legata de faptul ca, dupa eforturi mari, in toate directiile (inclusiv administrative, terenurile din centru fiind foarte ravnite) s-a reusit incheierea lucrarilor de constructie la bazele sportive, sala si piscina, in primul rand!

Daca, asa cum se putea in anii 90-91, se facea si stadionul de fotbal (cu proiectul, dat gratuit, de Bari, ca bonus la transferul lui Raducioiu, Vasile Ianul mi-a aratat si documentele, si macheta) am fi avut un complex-bijuterie, in buricul targului, in Floreasca…