Nu-i vorba de un complex, nu statisticile joaca, nu-i vorba nici de vreo diferenta de valoare, pur si simplu totul depinde, intre marile jucatoare, de un fir de par. Pe scurt, Maria Sarapova a intrecut-o, cu 6-4, 6-4, pe Simona Halep, la Turneul campioanelor de la Singapore, dar daca privesti statistica oficiala a meciului, in afara de scor, chiar nu stii ce sa crezi.

Cu Simona in fata, ca asa este si in ierarhia favoritelor, “scorurile” sunt: puncte din serviciu 70%-56%; asi 1-2; duble greseli 2-7, mingi castigatoare 10-22; greseli nefortate 13-34 si tot asa, probabil daca trecem de prima pagina aflam si ca rusoaica are mai multe break-uri castigate, normal, dar echilibrul este sensibil, iar faptul ca s-au jucat circa 2 ore, intr-un meci de fete de 2 seturi, pledeaza, de asemenea, de pentru echilibru.

Ion Tiriac, cu talentul special lui de a spune tot in cuvinte putine, a avut o data un punct pe I: “In tenis, ca sa fii absolut sigur ca esti invingator trebuie sa castigi 2 treimi din mingi, alte statistici sunt inselatoare”. Da, pentru ca nu pot exprima, aceste statistici, care “mingi castigatoare” au in fost momente decisive sau, de pilda, la 0-40. Cum ziceam, totul a atarnat de un fir, subtire, din ce in ce mai subtire, astfel ca, nu va indoiti, va veni si ziua in care constanteasca va obtine victoria in fata siberiencei (ce ciudat, vorbim fete care calatoresc mai mult decat stewardesele referindu-ne tot la radacini!).

In fapt, situatia este aceasta: Simona Halep mai are un meci in aceasta teribila Grupa Rosie, cu Agnieszka Radwanska, practic eliminata, dupa ce marti a pierdut al doilea meci, 6-7, 4-6, cu Flavia Pennetta, astfel ca semifinalele sunt, totusi, destul de aproape de ea, tinand seama ca are deja o victorie (la Pennetta, in prima zi, si inca la scor, cu 6-0, 6-3).

Iar amintirile nu mai chinuiesc defel, dar nu trebuie sa uitam ca anul trecut, romanca a surclasat-o in grupa pe Serena Williams, dupa care a pierdut, tot detasat, finala cu aceeasi. De ce nu s-ar petrece lucrurile la fel, dar in oglinda, acum. Eu deja ma gandesc la o noua confruntare Simona Halep-Maria Sarapova in finala, posibila, daca nu chiar probabila, pentru ca, asa cum a fost si anul trecut, grupele sunt, totusi, dezechilibrate valoric, asa ca finalistele ar putea, foarte bine, veni din aceeasi grupa.

Si o veste excelenta, anuntata cu pofta in direct de comentatorul DigiSport: postul a cumparat de la WTA drepturile de transmisie pentru toate turneele incepand, descrescator, cu Premier Mandatory, Premier 5, Premier 700 si asa mai departe, iar prezenta grupata a jucatoarelor romance in circuitul de varf al tenisului (avem acum 5 in primele 100, se pregatesc sa patrunda inca doua cel putin) ne da destula momeala pentru o asemenea oferta.