* Antrenate dupa metodele “invechite” luate, cu tehnicieni cu tot, din Romania (pregatire centralizata, antrenamente si scoala in acelasi loc, metode verificate, disciplina stricta consimtita), gimnastele americane, acum in componenta Simone Biles, Gabrielle Douglas, Madison Kocian, Margaret Nichols si Alexandra Raisman au cucerit pentru a treia oara consecutiv titlul suprem la Campionatele mondiale de gimnastica artistica de la Glasgow.

Trecand repede peste faptul ca Romania, unde a fost scoala de baza de care aminteam, s-a situat doar pe locul 13, urmand sa mai lupte o data pentru calificarea la Jocurile Olimpice de anul viitor, de la Rio de Janeiro, sa consemnam victoria fara drept de apel a SUA, cu un total de 181,338 puncte, cu peste 5 puncte mai mult decat medaliata cu argint, China – 176,164 p, bronzul revenind, in premiera absoluta, Marii Britanii – 172,380 p. A patra, Rusia, a clacat la barna, toate cele 3 sportive inscrise la acest aparat, Harenkova, Komova si Tuthalian, suspinand la caderile in cascada, astfel ca au pierdut podiumul pentru mai putin de 4 zecimi (171,964 puncte).

Clasate in ordine, de la 5 la 8, in finala mondiala, Japonia (169,887), Canada (167,697), Italia (167,597) si Olanda (162,730) sunt calificate, de asemenea, direct la JO.

Sa ne reamintim ca doar cu 2 saptamani in urma, la Cupa Novara, le-am invins, la ele acasa, asadar, pe italience. Ele au invatat ceva, iata. Ma scuzati daca rasucesc, in continuare, cutitul in rana, dar vedeta incontestabila a echipei campioane mondiale, Simone Biles, a obtinut cea mai mare nota din concurs, 15,966, cu o saritura Amanar…

* In primul meci al zilei de miercuri, la Turneul campioanelor de la Singapore, cehoaica Petra Kvitova a trimis-o la facut bagajele pe compatrioata sa Lucie Safarova, administrandu-i a doua infrangere, cu 7-5, 7-5, in cadrul Grupei Albe, din care mai fac parte si Garbine Muguruza si Angelique Kerber.

* Revenind la gimnastica, sa reamintim ca joi avem si noi romance in concurs, dupa doua zile, marti si miercuri, in care am lipsit, fiind programate finalele pe echipe. Asadar, joi Larisa Iordache si Laura Jurca se vor afla printre cele 24 de finaliste ale concursului prin care se decerneaza titlul de cea mai completa gimnasta a lumii, individal compus, ele putand fi urmarite pe TVR 2, de la ora 20,50.

In context, remarc interventia absolut necesara a Gabrielei Szabo de marti, cand a atras atentia ca nu te poti napusti asupra unor sportivi aflati in plina competitie de varf. Fara sa precizeze, cum spun juristii, expresis verbis, este clar ca fosta campioana olimpica, actualul ministru, s-a referit la iesirea incredibila a COSR, pe care am vestejit-o si eu aici, chiar cand s-a produs, care “baga in sedinta” gimnastica, dupa numai 3 zile de concurs din cele 9 ale competitiei!

* O initiativa remarcabila a Comitetului international olimpic, presedintele Thomas Bach anuntand, in cadrul Sesiunii 70 a Adunarii Generale a ONU, ca la JO de la Rio de Janeiro 2016 (5-21 august), organismul pe care il conduce va permite inscrierea sportivilor de inalt nivel cu statut de refugiati. De altfel, in timpul sesiunii a fost aprobata o rezolutie privind Armistitiul Olimpic, antica Ekekeria. Bach a precizat ca sportivii de inalt nivel cu statut de refugiati nu intra in cota de 11.000 de concurenti, limita admisa, si nici in cota de tara. Armistitiul Olimpic actioneaza si in ce priveste Jocurile Paralimpice, dintre 7 si 18 septembrie.