• Japonia a devenit, miercuri seara, campioana mondiala la gimnastica artistica pentru a 6-a oara in istorie, dar dupa o pauza de 37 de ani, cucerind titlul la Glasgow cu mari emotii de unde nici cu gandul nu gandea. In frunte tot timpul, inca din calificari, niponii erau s-o pateasca la ultimul aparat, la ultima executie, de la ultimul om pe care si-l puteau imagina ca va claca, liderul lor Kohei Uchimura, unicul cvintuplu campion mondial din istoria la individual compus.Kohei Uchimura este, si acum, favorit in concursul de vineri, cand se va incorona cel mai complet gimnast din lume, stralucind in calificari in special la bara fixa, singurul aparat unde a prins, de altfel, finala, duminica. Ei bine, tocmai cand echipa se pregatea sa sarbatoreasca titlul pe echipe, conducea detasat si se prezenta pentru ultima evolutie “el insusi”, Kohei. Iar Kohei a cazut! In cele din urma, nota, modesta, obtinuta, 14,466, a fost de-ajuns pentru a pastra o diferenta de 473 de miimi (270,818 la 270,345) in fata Marii Britanii, la primul mare succes, totusi, pe echipe, bronzul revenind Chinei – 269,959.

  * Rezultatele de miercuri din optimile Cupei Romaniei la fotbal, meciurile desfasurandu-se de marti, pana joi, cu etapele de vineri pana luni, nicio zi fara fotbal, mai ceva decat “Nicio masa fara peste oceanic”, cum scria pe vremuri pe tribuna a doua de la Giulesti: SC Bacău (liga secunda)-ASA Târgu Mureş 0-1; FC Viitorul Constanţa 2 (liga a III-a) –  CFR 1907 Cluj 0-1; Pandurii Târgu Jiu – Dinamo Bucureşti 2-3.

  * Echipele care isi vor disputa finala mica a Cupei Mondiale de rugby, vineri, la ora 22,00, pe Stadionul Olimpic din Londra, au ales diferit in ce priveste garniturile, ba chiar invers fata de modul in care au parut ca privesc acest meci fara mare miza. Marcat de dezamagirea eliminarii in semifinale, antrenorul sud-africanilor, Heineke Meyer, s-a aratat dezinteresat complet, ba chiar a avut o expresie excelenta pentru a arata absenta pasiunii intr-o asemenea partida: “Sa joci pentru locul 3 e ca si cum ti-ai pupa sora”. Ei bine, a facut doar 2 schimbari (dar a lasat, cred eu, veriga slaba din jocul cu Noua Zeelanda, Victor Matfield, capitanul de 38 de ani, acum chiar titular).

  In schimb, Daniel Hourcade a modificat masiv echipa Argentinei, cu nu mai putin de 9 modificari fata de semifinale. E-adevarat, 4 au fost fortate (telectualii de tip nou spun fortuit, nestiind ca asta inseamna intamplator, dar suna mai… telectual, na), din cauza accidentarilor, dar 5 schimbari sunt efectuate pentru a da posibilitatea tuturor sa joace la acest turneu final, excelent pentru sud-americani.

  Iata trupele de vineri seara: Africa de Sud: Le Roux – JP Pietersen, Kriel, De Allende, Habana – Pollard, Pienaar – Burger, Vermeulen, Louw – Matfield (cap), Etzebeth – Malherbe, B. du Plessis, Mtawarira; rezerve: Strauss, Nyakane, J. du Plessis, de Jager, Alberts, Paige, Lambie, Serfontein; Argentina :Amorosino – Cordero, Moroni, De la Fuente, Agulla – Sanchez (cap), Cubelli – Fernandez Lobbe, Leguizamon, Desio – Lavanini, Alemanno – Herrera, Montoya, Ayerza; rezerve: Noguera, Figallo, Orlandi, Petti, Isa, Landajo, Iglesias, Socino.

  * Se pare ca englezii s-au pus serios pe treaba in legatura cu scandalurile de la Fifa. Dupa ce justitia a intrat pe fir, cum va anuntam ieri, pentru o ancheta de spalare de bani, veniti din Australia si ajunsi in Trinidad-Tobago, la celebrul fost vicepresedinte Jack Warner, acum si federatia de la Londra cere ancheta, in urma unor declaratii ale lui Sepp Blatter, care a spus: “In 2010, ne-am inteles sa mergem in Rusia mai intai (in 2018), iar in 2022, in SUA, pentru a avea Cupele Mondiale in cele doua mari puteri”. Blatter, am mai spus, a luat-o rau pe aratura, acum vad ca pacifica prin fotbal tot globul, mai ceva ca un ONU reformat.

 • Englezii, care au cheltuit pentru candidatura la CM din 2018  peste 20 de milioane de lire sterline, inclusiv din bani publici (iar in Anglia chestia asta este foarte grava), vor sa recupereze sumele, in primul rand “banii contribuabililor”.