Finala Turneului campioanelor la tenis de la Singapore este, anul acesta, meciul jucatoarelor, cum se spune, miraculate, salvate de la inec, Petra Kvitova si Agnieszka Radwanska fiind la un fir de par de eliminare inca din grupe. Dupa care, in semifinalele de sambata, prima a invins-o cu 6-3, 7-6 (3) pe Maria Sarapova, iar poloneza a dispus cu 6-7 (5), 6-3, 7-5 de Garbine Muguruza.

Sa ne amintim, insa, in ce situatie au fost acum doua zile, respectiv ieri. Joi la pranz (ora locala) Radwanska juca tie-break-ul primului set cu Simona Halep, romanca avea 5-1 si urma sa serveasca de doua ori, fiindu-i suficient doar un set castigat pentru a fi sigura de calificarea in semifinale, orice s-ar fi intamplat in al doilea meci al zilei. Care, in cazul unei victorii a italiencei Flavia Pennetta, ar fi dus la eliminarea polonezei. Nu se stie cum, stelele s-au aranjat in asemenea fel incat mai intai Halep a intrat intr-o gaura neagra, pierzand tie-break-ul si apoi setul secund de o maniera incredibila, cu 1-6.

Dupa cateva ore, Sarapova, lidera detasata a grupei Rosii, pornita pe rupt in doua tot ce intalnea, nu i-a lasat nicio sansa campioanei de anul acesta de la US Open, adjudecandu-si a treia victorie din grupa, ca bonus de orgoliu, pentru ca ar fi fost calificata in orice situatie.

Apoi, nu mai tarziu decat ieri, vineri, s-au disputat ultimele meciuri ale celeilalte grupe, grupa A. In prima confruntare, Muguruza, si ea cu doua victorii, deci practic calificata in semifinale, o invinge pe Petra Kvitova, cu 6-4, 4-6, 7-5, iar cehoaica pleaca la hotel sa-si faca bagajele. Luase un set, bun in economia unor calcule complicate, dar la care se ajungea foarte greu, pentru ca urma meciul Angelique Kerber-Lucie Safarova, in care cehoaica Safarova nu mai avea nicio tragere de inima speciala, nu putea merge, in orice situtatie, mai departe.

Iar pentru Kerber un singur set era de-ajuns pentru o semifinala atat de dorita, intr-un sezon in care a jucat cele mai multe meciuri din intreaga elita a tenisului feminin (76), strangand ca furnica din fabula punct cu punct pentru a ajunge aici, la Singapore. Lucie Safarova, detasata, calificata in turneul campioanelor in ultima secunda, mai ales gratie lipsei de concentrare a spanioloaicei Carla Suarez-Navarro, care mai avea nevoie de o pumn de puncte intr-un turneu din China, dar a pierdut in turul secund!

Si ce daca? Lucie Safarova pune mana si o bate pe Kerber cu 6-4, 6-3, iar Kvitova despacheteaza urgent in camera ei de hotel, neuitand sa “ciripeasca” cu degete tremurande un “multumesc” din suflet compatrioatei sale, la doar un minut dupa minune!

Asa ca semifinalele de sambata au avut componenta si, mai ales, deznodamantul pe care le-ati vazut in primele randuri. C-asa-i in tenis! In tenisul feminin, ar zice olteanul, cel care a scornit expresia “Femeile nu ‘e’ oameni”. Stati linistiti, nu e vorba de jignire sau misoginism, pur si simplu oltenii spun barbatului om, ca francezii (“homme”), iar femeile nici in Hexagon nu sunt “hommes”, ci “femmes”.

Finala de maine, Petra Kvitova-Agnieszka Radwanska, ar putea fi, pentru noi, mult incercati de tragedia de astazi, 2 ore de destindere, de iesire din magma absurda in care ne aflam, incepe la ora 12,30.