* Suspendarea atletilor rusi de la toate competitiile, inclusiv olimpice, va provoca un gol imens la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, in vara lui 2016, dar acest cutremur va fi mai mult politic decat sportiv. Va fi o deflagratie, care, insa, nu va atinge dimensiunile episodului trist de la Los Angeles-1984, ultima editie olimpica lovita de un boicot, cel al tarilor comuniste (in afara Romaniei si Chinei), pentru ca acum nu mai urmeaza mai nimeni Rusia orbeste.

Iar daca vorbim de sportivii rusi, dupa ce au rupt digurile medaliilor acasa, la CM de la Moscova, din 2013, in conditiile in care, dupa cum se banuia si s-a aflat acum clar, laboratorul moscovit avea pe cap toata stabimea, guvern, minister al sportului si, precizeaza raportul AMA, chiar agenti din serviciile secrete, si au fost prima natiune pe medalii, cu 7 de aur, anul acesta, la Beijing abia au luat 2 titluri, absolut neasteptate, la pista (nimic la sarituri si aruncari), iar in probele de mars, unde rupeau pamantul, au fost chiar jenanti, cu niste sportivi rataciti dupa locul 30…

De altfel, centrele de mars, ascunse prin Republica Mordovia, la Saransk, sau Republica Ciuvasa, la Ceboksari, si in cate si mai cate localitati din imensa Rusie trebuie ca preparau retete secrete atat de bine pazite, incat trebuiau plasate in locuri greu de gasit pe harta, chiar si in epoca satelitilor si a retelelor de comunicatii super-extinse, invazive chiar, ale epocii noastre. De pilda, de la Saransk au fost suspendati nu mai putin de 20 de marsaluitori, o data cu fostul trezorier al IAAF, fost presedinte al federatiei ruse.

Este clar ca absenta rusilor din metropola carioca nu va duce la o devalorizare a medaliilor, mai degraba o valorizare a sportului olimpic nr. 1, care va da campionii cu un grad de credibilitate mult mai ridicat. Pentru ca, orice s-ar spune, dopajul se ia, iar dementa la care se ajunsese acum 3-4 decenii, cu un sprinter canadian, Ben Johnson, despre care chiar inconstientul lui antrenorul spunea “este primul om bionic” tocmai astfel era “scuzata”: “Toata lumea ia!”.

Lumea sportului isi mai pune o intrebare: absenta Rusiei ar putea fi un lucru rau care duce, in cele din urma, la lucrurile bune asteptate? Pedepsirea atletilor rusi va fi un avertisment pentru toti ceilalti, acesta este o axioma deja.

* Iata si cateva din primele reactii. Paula Radcliffe, atleta britanica, detinatoare a recordului mondial la maraton, a postat pe Twitter: “Am fost suspectata ani la rand, dar acum vad ca este mult mai rau decat mi-am inchipuit. Atletismul are nevoie de o actiune puternica, pentru a putea merge in directia corecta. Este momentul ca atletii curati sa se ridice si sa se bata pentru sportul nostru, al tuturor, si pentru credibilitate.

* Jiri Kejval, presedintele Comitetului olimpic ceh, ca tot am amintit de boicotul din 1984: “Dezvaluirile AMA aduc, paradoxal, si o veste buna. Se dovedeste ca mecanismele de control pot descopri si cele mai bine organizate sisteme de dopaj. Sunt pentru sanctiuni foarte dure”.

* Travis Tygart, seful agentiei americane antidoping (USADA): “Daca Rusia a creat si a organizat un sistem de dopaj incurajat de stat, atunci nu mai are dreptul sa concureze la nivel mondial. Lumea atletismului merita mai mult, mai bine, toti cei care iubesc sportul curat trebuie sa lupte cu aceasta amenintare”. Iar Tygart are tot dreptul din lume sa dea lectii: el a condus ancheta care a dus la desfiintarea fara mila, ca sportiv, a unui erou american, fostul ciclist Lance Armstrong, sters din anale!

* Sa incheiem cu o alta stire care nu prea are legatura cu sportul, desi tot din domeniu este: presedintele Federatiei germane de fotbal, Wolfgang Niersbach, si-a anuntat luni demisia, din cauza scandalului de coruptie declansat de dezvaluirile privind darea de mita pentru obtinerea Cupei Mondiale din 2006. “A venit timpul sa-mi asum responsabilitatea politica”, a spus el, adaugand: “Nu am nimic sa-mi reprosez”. Parca traim, noi, romanii, in alta lume, nu simtiti? Cand vom ajunge si noi la gesturi de demnitate, de onoare?