* Scene dramatice la Mondialele de haltere de la Houston, unde nord-coreeana Rim Jong Sim, accidentata, s-a prabusit de 3 ori dupa incercarile la aruncat, dintre care la doua a reusit, cu riscul unei accidentari grave, sa tina deasupra capului haltera. Dupa intrecerile la primul stil al categoriei 75 kg, campioana olimpica la 69 kg  s-a accidentat grav, iar medicii de concurs au scos-o din competitie, pentru a o proteja.

Asa cum scriam in postarea anterioara, delegatia Coreei de Nord a contestat decizia, aducand drept argument faptul ca medicii nu pot, prin regulament, interzice participarea unui sportiv accidentat. S-a constatat ca, intr-adevar, nu scrie, asa ca Rim a intrat la 150 kg, avand de recuperat 2 kg fata de lidera de la smuls, Kang Yue (China, 127 kg fata de 125 kg). Nord-coreeana a tinut haltera cu dublul greutatii sale deasupra capului, arbitrii i-au dat in cele din urma incercare reusita, dupa care sportiva s-a lasat moale pe podeaua podiumului de concurs, vadit marcata.

Din nou, medicii au intervenit, de data aceasta sfatuind delegatia nord-coreeana sa-si opreasca sportiva. Nu a fost chip, asa ca Rim a intrat si la 155 kg, iar spectatorii texani au vazut din nou aceleasi scene de groaza. Cele 155 kg au fost mentinute, deci validate. Cum chinezoaica a ridicat si ea 155 kg, deci devenea campioana mondiala la total, nord-coreeana, imbibata de saruri date pe la nas, a fost din nou trimisa sa ridice, de data aceasta 157 kg. N-a mai putut, s-a prabusit din nou, intrand in posesia medaliei de argint, la total, cu 280 kg, in timp ce Kang a luat titlul cu 282 kg.

Culmea este ca organizatorii nici pana la aceasta ora nu au publicat pe site-ul oficial rezultatele,ci au confirmat doar podiumul (pentru ca trebuiau facute premierile si pus capat acestui concurs incredibil, dureros chiar), asa ca stim doar ca bronzul a fost castigat de rusoaica Olga Zubova, fara a sti si cu ce rezultat…

* Mai multe mii de persoane, multe in tinuta traditionala din Tonga, au participat la omagiul adus de comunitatea Insulelor Pacificului de Sud, sambata, la Auckland, legendarului rugbyst neo-zeelandez Jonah Lomu, decedat la 40 de ani. Pentru luni, o ceremonie similara va avea loc luni in Eden Park din Auckland, citadela All Blacks. Sambata a fost prezenta si sotia fostului jucator exponential, Nadene, si cele doua fiice, Dhyreille si Brayley, care purtau tricoul negru al reprezentativei, cu numele si numarul 11, ale tatalui sau.

* Se profileaza o pedeapsa drastica pentru atletismul kenyan, iar federatia din aceasta tara vrea sa previna o soarta similara cu a Rusiei, adica suspendarea tuturor sportivilor din aceasta disciplina, pedepsind ea pe capete pentru dopaj, la sesizarea Agentiei mondiale antidoping (AMA). In luna noiembrie, 7 atleti au fost suspendati pentru dopaj, pe termene de 2-4 ani, ultima fiind dubla campioana mondiala de cros Emily Chebet, 4 ani pentru consum de furosemid.

Daca nu ai sti de ce a fost trecut furosemidul (cunoscut si ca furantril) pe lista interzisa, medicament care, indeobste, ajuta la slabit si este depistat mai degraba de sportivii care trebuie sa faca o anume categorie (luptatori, boxeri, de pilda) ai zice ca e o gluma proasta. De fapt, furosemidul a fost introdus pe lista substantelor interzise ca mascant: ajutand la eliminarea lichidelor, elimina mai rapid alte nenorociri. Cum ar fi (si chiar sunt) anabolizantii.

Din 2012, nu mai putin de 40 de atleti kenyeni au fost suspendati pentru dopaj. Ceea ce nu a impiedicat aceasta tara sa cucereasca primul loc la Mondialele din august, de la Berlin, in clasamentul general pe medalii.  Deocamdata, nu?