* CM de haltere au ajuns inaintea ultimei zile si a ultimei sanse pentru Romania de a urca nu numai pe podiumul de concurs, ci si pe podiumul de premiere, macar la unul din stiluri, in noaptea care va urma intrand in competitie Andreea Aanei, componenta clubului Olimpia Bucuresti, la categ. + 75 kg. Dupa care vom trage linie si vom vedea daca si cati sportivi vom avea la Jocurile Olimpice de la Rio, dupa noul sistem, in care numarul de locuri este dat de prestatia colectiva a unei intregi echipe (12 sportivi, cati am avut noi la Houston, in Texas).

 

Penultima zi de intreceri este cumva in coada de peste, oficial incheindu-se doar intrecerile categoriei 105 kg, in care victoria la total (421 kg) si la smuls (191 kg) a revenit kazahului Aleksandr Zaicikov, in timp ce aurul la aruncat a fost adjudecat de rusul David Bedjanian, cu 231 kg, al doilea la total (411 kg). La smuls, titlul mondial a revenit unui uzbek, Ivan Efremov, cu 192 kg.

La feminin, la categ. 75 kg, lucrurile nu sunt lamurite, conform site-ului oficial al Campionatelor, intrucat nord-coreeana Rim Jong Sim a facut contestatie, dupa o decizie medicala pe care delegatia de la Phenian au considerat-o neregulamentara. Din cate am inteles, in joc este medalia de argint la smuls, iar pana la lamurirea lucrurilor organizatorii nu au validat clasamentele la aceasta categorie. Nu ca ne-ar interesa cine stie ce, cand va fi clar va voi tine la curent.

* Dupa prima zi, in finala Cupei Davis de la Ghent (Belgia), scorul este egal: 1-1. Gazdele au deschis scorul prin David Goffin (locul 16 ATP), invingandu-l pe Kyle Edmund (100 ATP) în cinci seturi, cu 3-6, 1-6, 6-2, 6-1, 6-0, dar onoarea Marii Britanii a fost restabilita de scotianul Andy Murray, numarul 2 mondial, care a dispus cu 6-3, 6-2, 7-5, de Ruben Bemelmans (108 ATP.

Sambata este programata partida de dublu, intre perechile Steve Darcis/Ruben Bemelmans si fratii Andy si Jamie Murray (16,00, ora Romaniei), iar duminica – ultimele meciuri de simplu, de la ora 14,50 – Ruben Bemelmans –  Kyle Edmund si David Goffin – Andy Murray. Finala este transmisa in direct pe Dolce Sport.

* Federatia internationala de atletism a inlaturat orice urma de umbra de pe reputatia marii atlete britanice Paula Radcliffe, detinatoarea recordului modial la maraton, banita de dopaj din cauza unor anomalii din pasaportul biologic, o serie de acuzatii de dopaj sanguin aparand in presa engleza si germana, “pe baya unei interpretari eronate a datelor brute si incomplete”, dupa cum scrie IAAF intr-un comunicat.

“In momentul in care au fost luate in calcul toate informatiile necesare, conform protocoalelor AMA si cerintelor pasaportului biologic, au aparut in mod evident explicatii plauzibile ale variatiilor aparute in valorile respective, care sunt normale, neputand fi luate in considerare”, se arata in comunicat. Datele vor fi prezentate pe 2 decembrie de catre IAAF in fata unei comisii de ancheta a IAAF, creata dupa ce Sunday Times si canalul german tv ARD au sugerat ca ar exista o mare atleta britanica in situatia de a prezenta anomalii sanguine.

Culmea este ca in comisia de ancheta nu a fost niciodata citat numele sportivei repective, dar speculatiile din presa, preluate si de opinia publica, au pomenit-o pe Paula Radcliffe, 41 de ani, tripla castigatoare a Maratonului de la Londra, cu un record mondial pe 42,195 km fantastic – 2h15’25”.

* Dupa splendida editie a Cupei Mondiale de rugby de anul acesta, cresc preturile la preluarea acestui sport pe canalele de televiziune, Liga nationala australiana de rugby (NRL) anuntand ca a vandut retelei Channel Nine and Foxtel drepturile de preluare a meciurilor pentru suma de 1,8 miliarde de dolari australieni (1,3 miliarde de dolari), cu 70 la suta mai mult decat precedentul acord, tot pe 5 ani, care se incheie in 2018.

Dar pentru a ne da seama ca totusi vorbim de alta lume, sa constatam ca in tara vicecampioanei mondiale de rugby un alt sport este mai bine pretuit la televiziune, anume fotbalul dupa reguli australiene, AFL, liga acestei discipline, semnand un contract pentru 2,508 miliarde de dolari australieni, pe 6 ani. Este, totusi, o apropiere intre cele doua sporturi din acest punct de vedere, pentru ca rugby-ul mai are discutii cu difuzorii radio si cu preluarile internationale, pentru inca 1,9 miliarde dolari australieni. Spre comparatie, soccerul are un contract de drepturi de televiziune pe 4 ani pentru 160 milioane de dolari australieni, cu meciurile primei ligi si ale nationalei cu tot. Mai putin decat la noi, daca stai si te gandesti, pentru ca intr-o societate sanatoasa piata regleaza totul, si nu combinatiile mai mult sau mai putin dubioase. Australia, sa nu uitam, a fost prezenta la toate Cupele Mondiale de fotbal din 2002 incoace…

* Cazul de santaj in care sunt implicati fotbalistii francezi Mathieu Valbuena si Karim Benzema, primul victima, al doilea complice la infractiune, se dezvolta, ia amploare nedorita. Mai intai, Valbuena pare sa nu mai poata juca alaturi de Benzema, “nu ma asteptam la o asemenea lipsa de respect nici din partea celui mai mare dusman”, a spus el pentru Le Monde, in care l-a acuzat pe atacantul pana mai acum 2 saptamani coleg de echipa nationala ca “incitator, el i-a deerminat pe santajisti sa ma puna sa  platesc”.

Pe de alta parte, Federatia franceza de fotbal s-a constituit parte civila in proces, dar nu-mi este prea clar pentru ce. In comunicatul extrem de succint, chiar ecliptic, FFF balbaie ceva despre faptul ca “isi rezerva dreptul ca, in functie de evolutia cazului, sa ia toate masurile necesare adaptate la situatie”. Adica? Eu cred ca federatia s-a bagat in dosar ca sa fie, intr-o perspectiva, greu de imaginat, ca ar putea cere daune daca jucatorii implicati refuza sa vina la echipa nationala. Ceea ce s-ar putea intampla, macar conditionat, daca tinem seama de declaratia lui Valbuena. Ma rog, dar greu de crezut ca o instanta ar lasa tocmai victima si cu banii luati…