* Britanicul Tyson Fury este noul stapan al unui morman de centuri de campion mondial de box la categoria grea (versiunile WBA, WBO, IBF si IBO), dupa ce a fost declarat invingator la puncte in fata ucraineanului Vladimir Kliciko, in aceasta noapte, la Dusseldorf, pe stadion, in fata a 55.000 de spectatori.

Primul surprins de decizie a parut chiar Fury, meciul fiind unul prost, ca s-o spunem din capul locului, prea prudent timp de 10 runduri, dar oricum castigat pentru oricine mai intelege ceva din box ca sport de ucrainean, la cel putin 5 puncte diferenta, inclusiv unul dat de arbitrul de ring, care l-a avertizat pe britanic pentru anti-box (lovituri dupa stop, in general in ceafa si la rinichi, in spate oricum), acest Fury fiind o pacaleala, nu un pugilist. Sa ai 2,08 m inaltime, o alonja superioara cu 10 cm si sa lasi centrul ringului adversarului, pai asta seamana cu orice altceva numai cu tactica nu.

Dar nici cu Vladimir Kliciko nu mi-e rusine. Neinvins de 11 ani, cu prea multe meciuri gen mozoleala in ultima vreme (68 de meciuri e prea mult la profesionism), cel mai mic dintre fratii Kliciko (apropo, Vitali, primarul Kievului, i-a fost “colt” lui Vladimir, i-a spalat proteza in pauze, i-a scos si bagat scaunul intre reprize, dupa care, spre final, a si inceput sa-i dea indicatii, isi pierduse si el rabdarea) a parut satul de chestia asta pe care o practica de prea multa vreme (acum 23 de ani era pentru prima oara campion olimpic, Fury mai avea 3 ani pana mergea la scoala…).

In fine, asta a fost, baietii generalului de aviatie Kliciko, eroul de la Cernobil, decedat din cauza unui cancer contractat, dupa cat se pare, dupa  explozia centralei nucleare de acolo, unde a fost comandantul dispozitivului de neutralizare a nenorocirii, ar cam trebui, amandoi, sa-si vada de alte activitati. Vitali a reusit in politica, este timpul ca si Vladimir sa treaca “in civilie”.

Totusi, nu pot incheia fara sa-mi manifest nostalgia: crainic a fost si la acest meci celebrul Michael Buffer, cel care a onorat si Gala Bute de la Bucuresti, o sarbatoare facuta tandari dupa ce i s-a legat numele de cu totul alte chestii. Doar ca sa dea bine la “popor”, cu consecinte clare: vor trece zeci de ani pana la organizarea unei noi gale pentru titlul profesionist la Bucuresti…

* Marea Britanie se apropie si de un alt trofeu, dar la tenis, in finala Cupei Davis de la Gand, in nordul Belgiei, conducand dupa 2 zile cu 2-1 in fata modestei, neasteptatei echipe a gazdelor. Sambata, in meciul de dublu, fratii Andy si Jamie Murray i-au invins pe David Goffin si Steve Darcis, cu 6-4, 4-6, 6-3, 6-2.