* Luni au fost anuntati finalistii Balonului de Aur 2015, cu Lionel Messi, Neymar, dar si, acum chiar nu pricep de ce, Cristiano Ronaldo. Primii doi joaca la Barcelona, campioana Europei si a Spaniei, iar al treilea, portughez, mai usurel la nationala, a lasat o ultima impresie artistica de neuitat: a fost fluierat pana si de fanaticii suporteri ai Real Madrid. Probabil, pentru ca este primul pe Facebook si Twitter si va bate toate recordurile de nesimtire la un transfer, 125 milioane euro pentru club si 19,5 milioane de euro pe an pentru el?

 

In fine, marketingul sa traiasca, France-Footbal, care a imaginat trofeul, nu mai are demult niciun cuvant de spus. Pe 11 ianuarie, la Zurich, se va desfasura ceremonia.  Chiar, cine va face oficiile de gazda, presedintele FIFA si secretarul general avand in prezent cu alte preocupari?

* Noua Zeelanda a adus un ultim omagiu, cu o ultima haka, legendarului Jonah Lomu, in citadela All Blacks, Eden Park, din Auckland, mari rugbysti ai reprezentativei neozeelandeze purtand pe umeri trupul neinsufletit aflat intr-un sicriu negru, depunandu-l in centrul terenului, drapat in negru. Ciudat lucru, culoarea doliului a fost, pe umerii lui Lomu si ai colegilor lui culoarea bucuriei de a juca sportul cel mai frumos si cinstit din cate exista, acum m-a strafulgerat acest lucru, vazand tristetea tuturor celor 8.000 de participanti, care, altadata, chiar pe Eden Park, exultau la intrarea All Blacks in teren.

Luni a fost si presedintele World Rugby, Bernard Lapasset, care a strabatut 18.000 de km pentru a fi prezent. Ceremonia funerara, privata, va avea loc marti.

* Abdul Hakim Sani Brown, japonez (ca-n bancul ala, “ce n-ati mai vazut japunez?”) a fost desemnat “Steaua in devenire” a atletismului mondial 2015, trofeu acordat de Federatia internationala de atletism (IAAF) si anuntat cu discretia cu care au fost adusi la cunostinta si castigatorii premiilor pentru atletul si atleta anului, Ashton Eaton, decatlonistul american, si, respectiv, semifondista etiopiana Genzebe Dibaba. Din pacate, din cauza nefacutelor din atletism, Gala decernarii premiilor nu va mai avea loc.

* Ministrul rus al sportului, celebrul, de acum, Vitali Mutko, iese iar la rampa, pentru a ne anunta, in ton cu sefii lui directi, ca sportivii rusi vor participa la turnee organizate in Turcia, dar numai cu securitatea asigurata in conditii maxime. Cu o zi-doua inainte, acelasi Vitali Mutko, dar in cealalta calitate a lui (o mai avea si altele?), de presedinte al Federatiei ruse de fotbal, a decretat ca fotbalistii turci nu vor mai putea evolua in campionatul rusesc.

Doborarea avionului se vede ca le-a cazut greu rusilor, daca au asemenea reactii imprastiate, inclusiv in domenii aparent neutre, precum sportul: a aratat ca nu sunt “cei mai tari” si a anulat stravechea pretentie, devenita chiar banc. “Intrebare la radio Erevan: Cu cine se invecineaza rusii? Raspuns: Cu cine vrea”. Pesemne de aia umblau pilotii lor pe unde apucau, ieri au trecut un pic si prin Israel! Ei uite ca nu-i chiar asa, sa mai stea si pe acasa, ca au unde!

* Robert Lewandowski, atacantul polonez al lui Bayern Munchen, a intrat oficial in Cartea recordurilor Guinness, luni, cu cvintupla reusita in septembrie in meciul cu Wolfsburg, isprava care i-a permis sa bata 4 recorduri: cel mai rapid hat-trick din istoria campionatului german de fotbal (3’22”), pentru o cvadrupla (5’42”), ca si pentru o cvintupla (8’59”). In fine, a devenit primul jucator din istoria Bundesliga care a marcat 5 goluri venind de pe banca de rezerve, in acel meci Lewandowski nefiind titular!

Fotbalistul in varsta de 27 de ani intentioneaza sa doneze perechea de ghete cu care a marcat cele 5 goluri pentru o opera de caritate.