Pe 17 noiembrie 2015 citeam cu uimire pe un site de vanzari de biciclete si alte acareturi (va recomand un articol de rupe piata, despre apa cu zahar, panaceu universal, ceva deosebit), freerider.ro, urmatoarele: “Sambata trecuta la Sibiu, in cadrul Conferinţei FRC „Impreună pentru ciclism” am aflat si ca avem un nou Secretar general in persoana lui Traian Goga. Ne-am bucurat la auzul acestei vesti intrucat Traian a fost colegul nostru de redactie timp de 4 ani. Putem spune că il cunoastem bine si ca garantam pentru el ”


Eu, ca amarat absolvent de drept din anii 1970, cand se facea scoala in tara asta, Dreptul roman cu Tomulescu, Constitutional cu Prisca, Teoria dreptului cu Luburici, Internationalul privat cu T.R Popescu, iar civilul cu Statescu, ca sa nu mai zic ca Iorgovan era asistent la administrativ, iar Nicu Popa, fost presedinte al Inaltei curti, era doar lector, la Sociologie juridica, asta ca sa fim cu cartea pe masa, nu pe taxe, nu ma bucur deloc! Pentru ca respectivul domn nu putea fi facut la apelul de seara, de la restaurant, secretar general, aceasta fiind o functie care se decide in Adunarea Generala.

Namaivorbind ca in Statutul Federatiei romane de ciclism nu exista Conferinta Nationala (mai ales cu titlu, adica o sezatoare, o dare cu parerea, o aiureala). In statut exista aceasta functie, in primul rand la enumerarea membrilor Consiliului de Administratie, care este ales de Adunarea Generala. Iata textul:

“Art. 63 Consiliul de Administratie se compune din noua membrii, dupa cum urmeaza: a) Presedintele Federatiei Române de Ciclism; b) Doi Vicepresedinti, dupa cum urmeaza: – un Vicepresedinte reprezentant al structurilor sportive; – un Vicepresedinte ales dintre persoanele care desfasoara activitati de sustinere materiala si morala a federatiei; c) Secretarul General al Federatiei; d) Antrenorul federal (Directorul tehnic); e) Contabilul Sef; f) trei membri.” (n.m. LO: agramatismul “membrii” in loc de membri nu-mi apartine, el figureaza in Statutul inclus pe site-ul “FRC”)

Pai, cum facem, stimati compatrioti, uzurpam calitati oficiale fara drept, infractiune prevazuta de art. 238 si art. 240 din Codul Penal? O fi si semnat oarece documente, “secretarul general”, mai ales ca “presedintele” este putin plecat in Argentina, pentru “pregatirea” unei competitii care se va desfasura peste 10 luni si unde nu este inca, oficial, calificat? Adica da de-azvarlita cu un geamantan de bani ca sa “pregateasca” ce? Cand ma gandesc ca un Marian Dragulescu, gimnast calificat oficial la JO de la Rio, nu are banii astia de pregatire parca imi vine sa ma iau cu miinile de cap: cum au ajuns valorile sa fie rasturnate in tara asta!

Dar stati putin ca “secretarul general” are si pareri, expuse intr-un asa-zis interviu soporific (pentru absolventii de facultati fantoma, adormitor) pe site-ul ciclism.ro, unde iata conceptia despre ciclism a insului, despre un lucru cat se poate de serios:

“Despre Turul Romaniei pot spune in acest moment ca se afla inscris in calendarul UCI. Nu sunt omul speculatiilor, asa că voi lasa faptele sa vorbeasca la momentul oportun. (…).Totusi, mergand mai departe de disputa „a fi sau a nu fi Turul Romaniei” si cu riscul de a starni controverse, eu consider ca banii cheltuiti in trecut pe aceasta competitie puteau fi mai bine investiti. Ce amintiri exista din Turul Romaniei 1998 sau 2006? Farmecul unui tur national consta in povestea pe care o creeaza, in mostenirea pe care o lasă în urma sa. Ne place sau nu să recunoastem, multa vreme am avut un tur national doar de dragul de a avea un tur national. Din pacate nu a existat vointa pentru a-l eleva (…)”.

Dragi fosti mari ciclisti, nici nu existati, nu-si aminteste Traian Goga de voi, nu ati lasat nicio urma! Auzi, Mircea Romascanu, ce ala e record, 3 victorii in Turul Romaniei? O gluma, banii aia trebuiau folositi mai bine, zice marele campion!

Dincolo de faptul ca omul nu are proprietatea cuvintelor (cum adica a-l eleva?, apropo am mai citit unul care scria ca “mi-am edificat o casa”, adica nu a construit-o, cum voia sa spuna de fapt, ci a lamurit-o), amicul este din alta piesa, evident. Adica, Turul Romaniei este doar asa, un album de poze, si Turul Frantei, dupa mintea lui, tot aia e, ce sa mai organizam Jocuri Olimpice, el nu-si aminteste nimic de la Barcelona-1992, ca sa nu mai spun ca de la Atlanta-1996 nu stie chiar nimic!

Totusi, ce criteriu este acesta? Eu de pilda nu-mi amintesc nimic din Turul Szekerland de anul trecut, nu de ala de acum 8 ani (daca o fi existand atunci), asta inseamna ca nu exista, ba este prioritate absoluta a federatiei romane (imi pare rau, dar asa scrie, asa citim) de ciclism?

De fapt, interviul amintit, pe care, iata, l-am popularizat, pentru ca imi confirma temerile, este o oda adusa ciubucurilor, susanelelor, gen Haiduci si Domnite, Livada cu Ciresi, Beach Road Cycling Marathon sau cum s-or fi numind asa-zisele curse de amatori, unde domneste sfanta TAXA DE PARTICIPARE, care imbogateste fara niciun ecou in performanta niste baieti descurcareti, strans uniti in jurul actualului gaucho! Un lamento al celor care isi vad veniturile dubioase amenintate…

PS. Evident, mult prea bagatul in seama aici Traian Goga nu are nicio legatura cu Ilie Goga, fost nume de sprint intermediar in Turul Romaniei, o idee de-a mea acest sprint, nu numai pentru ca mi-a fost mentor in gazetaria sportiva, ci pentru ca a fost cel mai bun ziarist roman, de ciclism nu mai vorbim! Chiar m-a mahnit ca trebuie sa ma ating de numele Goga, dar una-i una, alta-i alta, numele nu ni le alegem…