Handbalistele romance s-au calificat in semifinalele Campionatului mondial din Danemarca, invingand miercuri seara chiar reprezentanta tarii gazda, cu 31-30, dupa 60 de minute scorul fiind egal 27, in timp ce la pauza fetele noastre conduceau cu 13-10. Un mare succes, in semifinale urmand sa intalneasca Norvegia, campioana olimpica si europeana, care, insa, s-a chinuit din greu, 26-25 (13-11), cu Muntenegru, reeditarea finalei de la Londra-2012.

Semifinala Romania-Norvegia este programata vineri, de la ora 21,45, la Heming, fiind, de fapt, o revansa pentru jocul din grupa D, de joia trecuta, cand norvegiencele ne-au depasit cu 26-22. Acum, insa, altfel vor sta lucrurile, romancele urcand impresionant in forma in ultimele partide, cele mai importante.

Meciul cu gazdele de asta-seara a fost chiar de infarct, se mai potrivesc si locurile astea comune. Judecati si dvs: in minutul 59, conduceam cu 27-26, mai erau 10 secunde de joc si danezele primesc 7 metri, il rateaza, dar recupereaza balonul respins, si obtinu un nou 7 m. Egaleaza la 27-27, mai sunt 9 secunde de joc, schema, Bradeanu patrunde pe semicerc, nu marcheaza, dar surorile gemene Bonaventura, cunoscutele arbitre care de multe ori ne-au purtat ghinion, acorda 7 m in ultima secunda. Executa Cristina Neagu, care marcase pana in acel moment 10 goluri si… rateaza.

Prelungiri. In prelungiri, s-a mers din nou cap-cap, cu avantaj noi de un gol la schimbarea terenurilor, danezele s-au tinu scai, Neagu si-a facut din nou datoria, inscriind de 30-29, din nou egal, pentru ca Nechita sa consfinteasca pe final un succes de poveste.

Surprize mari, in schimb, in celelalte doua sferturi, in semifinale calificandu-se echipele considerate out-sider-ele acestei faze, Olanda si Polonia. Olandezele, care au mers bine, dar prea putin s-a observat, tot campionatul, au invins cu 28-25 (15-12) Franta, in timp ce Polonia a dispus de formatia care a plecat ca din pusca in acest turneu, dominand grupa D, Rusia, dupa care, se vede, i s-a stricat percutorul, polonezele aducand bucurie compatriotilor lor, dupa o victorie cu 21-20 (11-9).

Aceasta semifinala, Olanda-Polonia, se disputa vineri, de la ora 19,00.

* Miercuri seara, in Bazinul Olimpic din Oradea, CSM Digi Oradea s-a poticnit in sferturile de finala ale LEN Euro Cup la polo pe apa, oprindu-se la un singur gol de penultima faza a competitiei. In jocul de miercuri, poloistii oradeni au castigat cu 13-9 (4-2, 3-3, 4-2, 2-2) formatia croată VK Mornar Brodospas Split, care, insa, in tur obtinuse victoria cu 14-9.

* Manchester City este in continuare dispusa sa aduca dezmatul absolut in ce priveste transferurile din fotbal, anuntand ca a pregatit chiar 400 milioane de euro pentru a-l aduce pe Lionel Messi, noul patron, seicul Mansour bin Zayed Al Nahyan neavand vreo limita in ce priveste satisfacerea acestei dorinte: transferul argentinianului. Lui Messi i s-a oferit un salariu saptamanal de 1.310.000 euro pentru urmatoarele trei sezoane, iar FC Barcelona ar urma sa primeasca exagerata clauza de reziliere, de 250 milioane de euro, pe care, evident, o pusese ca sa descurajeze pe oricine. Ei bine, iata ca s-a gasit cineva care nu este impresionat de asemenea sume, iar cheltuielile cu investitia in Messi ar putea depasi o jumatate de miliard de euro (ma ia cu ameteala…), pentru ca, la retragere, decarul Barcelonei ar urma sa continue la o sucursala a Cetatenilor, New York City, cam pe acelasi salariu.

* ACS Volei Municipal Zalau s-a calificat miercuri in sferturile de finala ale Cupei CEV la volei masculin, dupa ce a invins formatia elvetiana Lausanne UC, cu scorul de 3-0 (25-19, 25-18, 25-18). In sferturi, echipa din Zalau va intalni echipa finlandeza VaLePa Sastamala, primul joc fiind in deplasare, in perioada 19-21 ianuarie, iar returul la Zalau (26-28 ianuarie).

Pentru cititorii care se mira, probabil, fiind mai tineri, cum de are Zalaul echipa atat de puternice la noi la volei, in special la masculin, povestea este veche si se leaga de un celebrul medic de acum mai bine de 30 de ani, dr. Puscas, care inventase un medicament exceptional, pentru ulcer, Ulcosilvanil, fost jucator de volei in tinerete si caruia i-a fost sprijinita aceasta pasiune. Avea si ceva bani (Ulcosilvanilul fiind echivalentul in tratarea ulcerului cu Gerovitalul in combaterea batrinetii), astfel ca a instalat, iata, o traditie de cea mai buna calitate. Cum e chestia aia: omul sfinteste locul!