* Dupa cele 5 trofee cucerite la Mondialele de handbal feminin din Danemarca (sa amintesc doar bronzul echipei si titlurile de cea mai buna jucatoare si cel de golghetera), Cristina Neagu primeste, cel putin din partea mea, si Premiul special pentru cea mai bine tintita fraza din noianul de declaratii date luni noaptea, pe aeroport, despre succesul obtinut: “Este a doua medalie mondiala in ultimii 10 ani si de aceea cred ca este o performanta uriasa”. Va las pe dumneavoastra sa disecati aceste cuvinte, care vorbesc despre traditie, despre valoare confirmata, despre nevoia de a creste cu modele (Cristina avea 17 ani in 2005, va fi insemnand ceva pentru o junioara acel argint de la Sankt Petersburg) etc, etc.

Pe de cu totul alta parte, semnificative mi s-au parut, la aceeasi sosire, doua afirmatii ale presedintelui FRH Alexandru Dedu. Prima: “Am vorbit la telefon cu domnul prim-ministru, care ne-a felicitat, dar a spus ca nu vine la aeroport, sa nu amestece politica in acest eveniment”. Ceva mai tarziu, a doua afirmatie: “Am invitat la aeroport si conducerea Comitetului olimpic si sportiv roman, dar nu au venit, din acelasi motiv cu domnul prim-ministru”. Hai ca e tare, gura pacatosului adevar graieste: conducerea COSR este politica! Stiam, ca presedintele si-a dat demisia din partid abia dupa ce s-a numarat ultimul vot la alegeri, dar beleaua e dubla: iata ca nu a plecat cu totul din politica, asta-i una, iar comitetul olimpic este fie apolitic, fie nu exista! Ne jucam cu focul!

* Dupa ce le-au bubuit reflectoarele instalatiei de nocturna, bagand pe toata lumea in sperieti (“teroristii!”, or fi strigat bietii spectatori), organizatorii de la Gheorgheni, care detin patinoarul cu pricina, au comunicat ca finala Cupei Romaniei la hochei pe gheata, in timpul careia s-a petrecut incidentul, nu poate fi reluata luni (de pus cateva becuri nu era problema, dar SC Miercurea Ciuc avea meci tot luni in Cupa Mol, asta nu se mai spune), asa ca va fi reprogramata.

Integral, comunica Steaua Bucuresti, cealalta finalista, care, banuim noi, a  jucat bine aceasta situatie, pentru ca initial se discuta doar despre reluarea meciului cu disputarea reprizei a 3-a, dupa ce la sfarsitul primelor 2 treimi ciucanii conduceau cu 7-2. Daca nu ceda, SC Miercurea Ciuc risca neprezentarea in jocul cu Ferencvaros, pe care a invins-o luni seara, cu 6-4 in amintita Cupa Mol, meciul disputandu-se in apropiere de Gheorgheni, la Ciuc.

* E clar, Le Monde a dat lovitura, a pus mana pe documente legate de dopajul din atletism (a publicat extrase din ancheta fostului presedinte al IAAF, Lamine Diack, bomba nucleara nu alta!), iar acum dezvaluie ca un inalt responsabil al federatiei internationale a incercat sa intarzie revelatiile legate de cazurile de dopaj ale atletilor rusi in 2013, pentru a nu pune probleme legate de organizarea de catre Moscova a Mondialelor din acel an. Documentul de acum este un email intern al IAAF, trimis pe 19 iulie 2013, cu 3 saptamani inainte de Mondialele moscovite (10-18 august), expeditorul fiind Nick Davies, director de comunicare, iar destinatar – Papa Massata Diack (PMD), fiul fostului presedinte, “consultant marketing” (adica strangea spaga, ce s-o mai invartim, inclusiv de prin Singapore). Davies ruga sa fie convins presedintele federatiei ruse, in acelasi timp trezorier al IAAF, Balahniciov, sa nu bage in echipa pentru Mondiale “cadavrele din dulap”, exact asa scrie, adica atletii dopati.

BBC a facut, de asemenea, rost de acest email (ar fi un semn ca este vorba de “o livrare” din partea actualei conduceri a federatiei), si subliniaza ca “sanctiunile contra celor 16 atleti rusi au fost date dupa 4 luni” de la incheierea Mondialelor.

* Si ca sa fie totul rotund pe capul coruptei familii Diack, capul acesteia, Lamine Diack, s-a mai procopsit cu o acuzatie de coruptie in Franta, luni, judecatorii de instructie suspectandu-l ca i-a dat, in bani-gheata, in mai multe randuri, suma de 140.000 euro lui Gabriel Dolle, medicul insarcinat cu lupta antidopaj a IAAF pana la sfarsitul anului 2014. Baiat bun, senegalezul, mai dadea si altora din prada, nu doar ordine, ci si bani.

Scandalul este, oricum, imens, luand si o turnura politica, dupa ce s-a aflat ca banii rusilor au influentat decisiv alegerile prezidentiale din Senegal, Lamine Diack, care a primit mita in acest scop, fiind si primar al Dakarului!

* Organizatorii Turului ciclist al Frantei au reflexe perfecte, incredintand Marele Start din 2017 orasului german Dusseldorf, intr-un moment in care sentimentele acestei tari fata de Marea Bucla au revenit la normal, adica a etalat un mare interes pentru transmisiile din cursa, reluate dupa mai multi ani. In fapt, ciclismul german, ciclismul in general, fusese pus la index in Germania, in urma scandalurilor de dopaj in care au fost implicate echipele T-Mobile si Deutsche Telekom, in frunte cu liderul lor Jan Ullrich, invingator al Turului in 1997. Anul acesta, insa, televiziunile au acordat din nou spatii mari cursei, asa ca rutierii angajati se intorc in Germania, pentru a 4-a oara, debutul fiind facut cu fix 30 de ani in urma, din Berlinul de Vest. Era 1987 si incepea sa se simta un aer de perestroika, care s-a transformat, peste 2 ani, in furtuna care a prabusit Cortina de Fier.

Revenind totusi la sport, sa spun ca acesta va fi al 22-lea Mare Start dat din strainatate, al 21-lea fiind chiar anul acesta, de la Utrecht, in timp ce in 2016 va avea loc in splendidul decor al Mont Saint-Michel, in Franta. Urmatoarele editii vor fi televizate de ARD, care a reluat in 2015 transmisiile din Marea Bucla, dupa 3 ani de absenta, ca urmare a eforturilor facute in lupta antidoping si succeselor ciclismului german, dupa cum a declarat coordonatorul pentru sport al canalului public german, Axel Balkausky.

* Un program special de calculator folosit de organismele de control financiar a stat la baza descoperirii celor 2 milioane de franci elvetieni care a condus la suspendarea pentru 8 ani a celor doi “ingeri cazuti” ai fotbalului mondial, Joseph Blatter si Michel Platini. Programul, dezvoltat in Elvetia si folosit de anchetatori, a permis analizarea extrem de rapida a mii de conturi, “prin cautarea in special a conturilor cu titulari multipli”. Adica, programul semnaleaza numele persoanelor care figureaza la un cont, fara insa sa fie principalul titular. Buna asta, cati or fi ascunsi in spatele unor nume care nu spun nimic?!