Ultimul arestat, Eugenio Figueroa, fost vicepresedinte Fifa si presedinte al Confederatiei de fotbal a Americii de Sud, care a auzit cum zangane cheile gardienilor care il inchid in arestul justitiei din Montevideo chiar in ziua de Craciun, a readus in memorie dezmatul care a domnit in fotbalul sud-american de decenii, pentru ca, spre deosebire de europeni, baietii au si boala sa epateze.

Nu mai departe decat acum un an, cand Marco Polo Del Nero, fost presedinte al Federatiei braziliene de fotbal, zambea larg in fata fotografilor pe un iaht, in bratele unui manechin, eram departe de a ne imagina ca aceasta poza va sfarsi in dosarul unei anchete judiciare vizand coruptia din fotbalul sud-american. Ca si imaginea acelei zile insorite, in care sampania curgea in valuri pentru fostul patron al fotbalului brazilian, nu ramane mare lucru din acest sarut in largul marii, de pe contul de Instagram al Katherinei Fontenele, un manechin de 24 de ani, care a facut senzatie pozand goala pentru coperta revistei “Sexy”.

Dar internetul nu uita nimic, iar fotografia in compania ex-conducatorului de 74 de ani, care face parte din cei 16 responsabili inculpati de justitia americana pentru coruptie in sanul Fifa, a reaparut in momentul in care comisia Senatului brazilian, care ancheteaza conturile Confederatiei braziliene de fotbal (CBF), a anuntat ca vrea ridicarea secretului  fiscal si secretul apelurilor telefonice ale fostelor prietene ale lui Del Nero.

Printre indiciile care au dat nastere suspiciunilor figureaza “My Way”, iahtul de 16 m lungime de pe care Carol Muniz, o alta manechina, a ajuns de pe coperta “Sexy” in bratele unui conducator, a publicat fotografii senzuale pe retelele sociale cateva luni mai tarziu. Anchetatorii vor sa descopere daca iahtul a fost cumparat cu banii din mita data de firma de marketing sportiv Klefer.

“Toata lumea vedea clar stitlul lor de viata luxos. Calatoreau in jet-uri private, in helicoptere si aveau case in cele mai bune cartiere din Rio de Janeiro… Nimeni niciodata nu a avut cel mai mic dubiu fata de originea acestor bani”, a afirmat Juca Kfouri, jurnalist brazilian care denunta de ani buni coruptia din “futebol”.

Del Nero, cu inima lui “mare”, cum el insusi a explicat, era un amant generos al carui patrimoniu imobiliar a crescut cu 175 la suta de cand precedesorul lui la CFB, Jose Maria Marin, a preluat fraiele federatiei (2012-2015), potrivit cotidianului Folha de Sao Paulo, informatie dezmintita de federatie. Acelasi Jose Maria Marin face parte dintre sefii de la Fifa interpelati la sfarsitul lunii mai la Zurich. Incarcerat 5 luni in Elvetia, apoi extradat pe 3 noiembrie, a fost consemnat la domiciliu in luxosul sau apartament din Trump Tower, pe 5 Avenue, la New York. Chinuit doar de o bratara electronica, conform reglementarii in materie de cautiune, care in cazul lui este de doar 15 milioane de dolari. La ultima aparitie in instanta, fostul conducator, in varsta de 83 de ani, s-a declarat nevinovat in fata judecatorului newyorkez.

“Fostii presedinti ai CBF nu-si ascundeau nivelul de viata ridicat pentru ca le intrase in obisnuinta, inclusiv impunitatea in care traiau de ani si ani. Este o rusine penru autoritatile si justitia braziliana ca aceste cazuri, Marin, Del Nero si Teixeira, sunt anchetate de FBI”, subliniaza Kfouri.

Dar nu numai brazilienii, cum am si aratat deja, cu o stire de ultima ora, sunt in atentia justitiei americane. Cei 10 presedinti de federatii sud-americane de fotbal din 2013 sunt vizati, de asemenea. Printre ei, Sergio Jadue, fost presedinte al federatiei chiliene, care colaboreaza din noiembrie cu justitia americana (apropo, si Figueroa a anuntat vineri ca va colabora cu “organele” uruguayene), lasand in urma lui o vasta locuinta de 700.000 de dolari si o cariera fulguranta, care l-a propulsat de la presedintia unui umil club la postul de vicepresedinte al Conmebol.

Inainte de a coopera, de asemenea, cu FBI, “Tarul” fotbalului columbian, Luis Bedoya, a acumulat zerourile in conturile bancilor si o duzina de imobile de lux, timp de 9 ani in care acest fost vanzator de confectii a prezidat federatia “Cafeteros”.

Ruinat de conducatorii sai, fotbalul sud-american cauta de acum sa recupereze prestigiul acestui continent, care a cucerit 9 titluri de campioni mondiali si ale carui vedete continua sa straluceasca in cele mai bune campionate ale planetei.