O excludere a halterofililor rusi de la Jocurile Olimpice Rio-2016 nu l-ar surprinde pe fostul antrenor David Rigert, care isi bazeaza afirmatia pe faptul ca deja a fost suspendat campionul mondial la +105 kg, Aleksei Lovcev, acesta fiind unul dintre cei deja 17 sportivi suspendati de Federatia internationala de haltere (IWF) dupa Campionatele mondiale din Houston (SUA).

Supergreul de 26 de ani a fost suspendat provizoriu in urma unui rezultat pozitiv la hormonul de crestere ipamorelin, si, desi oficialii rusi, in frunte cu ministrul sporturilor Vitali Mutko, spun ca este vorba doar de esantionul A, adica mai exista o cale de atac, pozitia aceasta pare mai mult o agatare a inecatului de un pai, pentru ca si esantionul B are aceeasi urina, adica o contraexpertiza ar putea avea alt deznodamant numai daca s-a facut o manipulare defectuoasa a recipientelor. Ceea ce, in actualul tambalau legate de dopajul sistemic, mi se pare o imposibilitate.

Problema cu halterofilii rusi nu se rezuma, insa, doar la Lovcev, alti 3 reprezentanti ai Rusiei la Mondiale avand rezultate la analize cel putin dubioase, de fapt, ce s-o mai invartim, au fost prinsi, printre acestia numarandu-se si Olga Zubova, campioana mondiala la aruncat la 75 kg, cu un rezultat de 156 kg, depistata pozitiva la un steroid anabolizant, methenolon. Zubova a cucerit, de asemenea, bronzul la total, cu 276 kg. Ceilalti 2 halterofili rusi aflati in ofsaid sunt Aleksei Kosov, aur la smuls la categoria 94 kg, si Olga Afanaseva, suspendata dupa ce a fost prinsa cu un steroid anabolizant cu nume kilometric, dehydromethyltestosterone.

David Rigert a fost cat se poate de clar, intr-un interviu acordat jurnalului Sputnik: “In fiecare an am avut asemenea probleme in mandatul meu (de antrenor principal al lotului rus). Exista reguli speciale, cand sunt prinsi unii sportivi, depinde de numar, asa ca este posibil fie ca intreaga echipa sa fie descalificata, fie ca acea cota de calificare sa fie redusa. Situatia este extrem de critica, dar imi este greu sa inteleg ce s-a intamplat, pentru ca de acasa toti au plecat curati, dupa ce au fost testati. Tendinta actuala este de maxima duritate, iar unii halterofili ar putea fi suspendati definitiv”.

Sa ne reamintim ca inainte de Mondialele texane, federatia internationala a exclus Bulgaria de la Jocuri, din cauza repetatelor cazuri pozitive, in special la stanozolol, un steroid destul de raspandit, nu mai putin de 11 halterofili de la sud de Dunare fiind depistati inainte de Europenele de la Tbilisi, intr-un veritabil desant al controalelor in cantonamentul loturilor, cand au fost prinsi 8 barbati si 3 femei. Ca sa nu ne facem ca ne ascundem dupa cires, sa amintim ca si Romania, care in trecut a avut mari probleme cu dopajul in haltere, a fost sanctionata, scazandu-i-se un sportiv din cota obtinuta la Houston.

Problema acum, cu situatia Rusiei (care a fost si lacoma, ca intotdeauna, cucerind 11 medalii de aur, 6 de argint si 7 de bronz, locul 2 pe natiuni, dupa China, cu 18-12-2, si inaintea Coreei de Nord, cu 4-9-5), este ca ierarhiile pe baza carora au fost acordate cotele de sportivi calificati se dau peste cap (si nord-coreenii se simt ceva mai rau, avand deja cazuri de dopaj la Houston) se modifica semnificativ, asa ca in acest moment chiar nu stim cati halterofili va avea fiecare tara la JO-2016. Sau, iata, daca va avea…