* Declaratie neasteptata, dar venita din partea unui om echilibrat, seful atletismului european: atletii rusi nu vor concura la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, pentru ca nu vor putea sa  convinga de renuntarea la apucaturile incorecte cu care au socat lumea sportului in ultimii ani, in primul rand cu dopajul sistematic (chiar fostul sef al agentiei antidoping de la Moscova a recunoscut ca in randul tinerilor sportivi rusi dopajul face ravagii, 40 la suta dintre postulantii la gloria atletica apeland la greu la substante interzise, pentru a face fata concurentei si a lua locul celor din frunte, care isi “imbunatatesc” si ei performantele pe cai neortodoxe).

Mai intai trebuie sa spun ca Sven Arne Hansen, presedintele Asociatiei europene de atletism, membru al Consiliului IAAF ales chiar in acest an, la Beijing, la Congres, este reputat drept un om echilibrat, asa cum o arata si originea sa nordica, mai putin expansiva. Asa ca o asemenea iesire ferma trebuie luata foarte serios in seama.

“Pentru moment, ei (rusii) au incercat sa faca asa cum li s-a cerut, dar nu se poate cu adevarat spune ca vor putea concura la Rio”, a spus Hansen pentru revista Athletics Weekley. O alta problema este ca lucrarile Consiliului Federatiei internationale de atletism (IAAF), care vor avea loc la Cardiff pe 27 martie, sunt, pe de o parte, organizate cu doar 4 luni inainte de Jocurile Olimpice, iar pe de alta parte vor veni dupa publicarea celei de-a doua parti a Raportului Comisiei independente a Agentiei mondiale antidoping, unde, a spus-o clar Dick Pound, fost presedinte al AMA si sef al amintitei comisii, se  afla lucruri si mai grave in ce priveste dopajul atletilor rusi decat in prima parte.

In fine, lucrurile incep sa se limpezeasca, pentru ca nu este de neglijat faptul ca Rusia nu a putut fi prezenta la CE de cros din decembrie, din Portugalia, a fost anuntata ca nu poate concura la Campionatele mondiale din Oregon, in martie, precum si ca nu mai are dreptul sa organizeze cursele de mars din cadrul Cupei Mondiale si Campionatele mondiale ale juniorilor in aceasta modalitate atletica, care erau programate la Ceboksari si, respectiv, Kazan.

* Reteaua americana de televiziune ESPN a invitat cei 5 candidati la presedintia Federatiei internationale de fotbal (Fifa) la o dezbatere publica privitoare la criza de la varful conducerii fotbalului mondial, dar si in legatura cu viitorul acestuia. Ma rog, nu pare cine stie ce stire, numai ca, iata, este vorba de cea mai puternica retea specializata pe sport din SUA, tara care nu se omoara cu firea cand vine vorba de soccer, asa ca totul trebuie pus in stransa legatura cu doua elemente esentiale. Primul – justitia americana a demolat pur si simplu camarila de la varful Fifa, arestand, cerand extradarea, judecand deja nu mai putin de 27 de fosti si actuali sefi din forul mondial. Al doilea fapt important este ca principalii sponsori ai Fifa (Coca-Cola, McDonald’s, Visa) sunt multinationale americane, care i-au cerut in clar lui Blatter sa-si vada de drum, iar fotbalului mondial sa se reformeze.

La dezbatere sunt, astfel, invitati francezul Jerome Champagne, printul iordanian Ali bin al-Hussein, elvetianul Gianni Infantino, sud-africanul Tokyo Sexwale si Seicul Salman bin Ebrahim al-Khalifa, din Bahrein. Se pare ca discutia va avea loc la Londra, pe 29 ianuarie, alegerea noului presedinte al Fifa fiind programata pe 26 februarie.

* Campionul mondial de rugby Sonny Bill Williams, care este si ambasador al Fondului Natiunilor Unite pentru copii (Unicef), a provocat o vie emotie, publicand o fotografie cu un copil mort, in urma unei vizite intr-o tabara de refugiati din Siria. Campionul mondial a impresionat, de asemenea, la ultima editie a CM din Anglia, cand, dupa finala, a cautat un copil englez care voia un autograf si nu a putut ajunge la idolul sau, fiind bruscat de un steward, l-a cautat pe pusti prin tribune, dandu-i pur si simplu medalia de aur de la gat. Fotografia facuta publica a fost facuta in tabara din Valea Bekaa, din Liban, unde se afla 1,2 milioane de refugiati, iar Sonny Bill Williams a vizitat-o in aceasta luna, in cadrul unei delegatii a Unicef.

* Michel Platini, suspendat pe 8 ani de catre Comisia de Etica a Fifa, a participat totusi la ceremonia de premiere si conferinta de la Dubai, de zilele trecute (cand a primit trofeul cel mai important Leo Messi), creand o oarecare nedumerire, data fiind pedeapsa la care a fost supus, enuntul acesteia fiind “din orice activitate legata de fotbal”. Explicatia a fost ca fostul presedinte al UEFA a contestat decizia, insistand ca nu a facut nimic gresit pentru a lua o asemenea sanctiune.