* Chris Froome, primul britanic invingator de 2 ori in Turul ciclist al frantei, a fost innobilat de Regila Elizabeta a II-a a Marii Britanii, primind ordinul de Ofiter al Imperiului Britanic (OBE), pe noua lisa de Anul Nou a personalitatilor sportive recompensae pentru performantele lor. Nascut in Kenya, Froome s-a impus in Marea Bucla in 2013 si 2015, alaturandu-se unui alt ciclist devenit Sir, Bradley Wiggins, de asemenea castigator in Le Tour.

Comandor al Imperiului Britanic este din prima zi a noului an si legendarul jocheu Tony McCoy, irlandezul de 41 de ani obtinand in sa 4.358 de victorii, un palmares fabulos, care i-a adus 20 de ani consecutiv titlul de campion britanic, chiar inaintea retragerii sale, in aprilie.Tot CBE a devenit si John Surtees (81 ani), campion mondial de motociclism de 7 ori (intre 1956 si 1960), apoi de Formula 1 la volanul unei Ferrari, in 1963, ca si Denis Law, fotbalistul vedeta din anii 1960 la Manchester United, si Francis Lee, campion al Angliei cu Manchester City in 1968 si presedinte al clubului in anii 1990.

In fine, una dintre principalele prezentatoare a stirilor sportive la BBC, Sue Barker, campioana la Roland Garros in 1976, a fos facuta OBE.

* Pe exact cealalta parte a globului, in Noua Zeelanda, fostul All Black Richie McCaw, capitan campioanei mondiale 2015, a fost onorat, alaturi de alti coechipieri, citati pe Lista de Onoare a Noului An, el insusi fiind facut Membru al Ordinului Noii Zeelande, al 19-lea, lista acestei distinctii supreme fiind limitata la 20. In acest moment, “colegi” cu McCaw in acest Ordin figureaza 3 fosti prim-ministri si cantareata de opera Dame Kiri Te Kanawa. McCaw este, la 35 de ani, cea mai tanara personalitate care a intrat pe aceasta selecta lista.

* De la sarbatori si recompense, sa trecem, in acest sfarsit de an, la lucruri mai putin placute, scoase in evidenta de presedintele Comitetului International Olimpic, Thomas Bach, in mesajul sau de Anul Nou, publicat pe site-ul http://www.olympic.org, in care seful miscarii olimpice se desparte trist de 2014 “in care scandalurile de dopaj si de coruptie au aruncat o umbra asupra lumii sportului, ceea ce ne obliga sa face schimbari rapide, pentru ca astfel de lucruri sa nu se mai intample vreodata”. Dupa aceasta introducere sumbra, fostul campion olimpic de scrima, de la Montreal-1976 isi indreapta privirea inainte, spre Jocurile Olimpice de vara de la Rio de Janeiro, dar mai ales spre perspectivele miscarii olimpice cuprinse in Agenda 2000, care creeaza o alta perspectiva, in principal in ce priveste democratizarea organizarii Jocurilor, devenite practic greu de suportat de catre un singur oras, conform traditiei lansate cu 120 de ani in urma, in 1896, de Pierre de Coubertin.

* Favoritul cursei pentru presedintia Federatiei internationale de fotbal (Fifa), seicul Salman Bin Ebrahim Al Khalifa, a declarat ca doreste sa imparta organismul mondial in 2 entitati separate, ca parte a planului sau pentru “schimbarea directiei”, in vederea iesirii din criza. Salman, care este si presedinte al Confederatiei asiatice a dat un comunicat, prin care a precizat ca dupa alegerile din 26 februarie conducerea executiva a Fifa, guvernanta acesteia, din punct de vedere pur sportiv, va fi separata de functiile de business. Seicul din Bahrein sugereaza divizarea organizatiei in “Football Fifa”, care sa fie responsabila cu guvernanta si competitiile si turneele in desfasurare, si “Business Fifa”, care va avea pe mana problemele comerciale, financiare si altele asemenea.

In acest moment, Fifa are presedintele, pe Sepp Blatter, suspendat pe 8 ani din orice activitate fotbalistica, dar si demisionar, are 27 de fosti conducatori, la nivelul Fifa, al confederatiilor continentale si nationale arestati, pe cale de a fi extradati, majoritatea in SUA, si in curs de ancheta judiciara, bancile elvetiene au blocat conturi cu 80 milioane de dolari, la cererea justitiei americane, pe acest fond urmand ca 209 federatii membre sa aleaga noul presedinte.