Cu o etapa inainte de incheierea celei de-a 38-a editii a Raliului-raid Dakar, pilotul satmarean Emanuel Gyenes (KTM) a obtinut un excelent loc 11 in etapa a 12-a, in care victoria la clasa moto a revenit unui portughez, Helder Rodriguez (Yamaha).

A fost cea mai lunga etapa a acestui Dakar, de 931 km, intre San Juan si Villa Carlos Paz, cu o speciala de peste 481 km, iar la incheierea conturilor la general Mani Gyenes si-a pastrat excelentul loc 14, cu care, probabil, va incheia cursa, cea mai buna clasare a sa din cele 6 participari (a mai obtinut un loc 17 si un 18).

In acelasi clasament general, cu 24 de ore inainte de ultima sosire, la Rosario, australianul Toby Price (KTM) are un avans considerabil fata de urmaritori, coechipierul slovac Stefan Svitko, la 37’39” si chilianul Pablo Quintanilla (Husqvarna). Evident, Price se va afla la primul succes, pentru ca in aceasta editie nu a mai fost niciunul dintre fostii invingatori la aceasta clasa, ultimul, Marc Coma, trecand de partea cealalta, ca director sportiv la KTM. Cu acelasi succes, din cate se vede.

Lucrurile s-au lamurit si la clasa auto, unde numai un dezastru ar mai putea sa-l impiedice pe Stephane Peterhansel (Peugeot) sa castige, avand acum peste 40 de minute avans fata de qatarezul Nasser Al-Attyiah (Mini) si 1h07’16” fata de sud-africanul Giniel De Villiers (Toyota).

In penultima etapa s-a impus finlandezul Mikko Hirvonen (Mini), urmat la doar 9 secunde de compatriotul sau Al-Attyiah, astfel ca Mini isi mai reface reputatia, reusind a 3 victorie de etapa. “Este foarte important sa obtin acest succes la prima mea participare, masina a raspuns de o maniera exceptionala. Acum tintesc locul 3 pe podiumul final, ar fi un rezultat extraordinar”, a declarat finlandezul, multiplu campion de raliuri.

Va fi foarte greu sa se schimbe ierarhiile in ultima zi, pentru ca din cei 699 km pana la Rosario doar 180 sunt de speciala, intre Villa Carlos Paz si Rio Cuarto.

Si o ultima informatie de vineri: seful firmei organizatoare, ASO, care gireaza si mari curse cicliste, precum Turul Frantei si Vuelta, Etienne Lavigne, a declarat ca si anul viitor Raliul-raid Dakar va fi in America de Sud, candidate fiind cele doua tari de anul acesta, Argentina si Bolivia, dupa evaluare, dar si o multime de alte doritoare sa gazduiasca aceasta super-cursa, Chile, Paraguay, Brazilia, Uruguay, Ecuador si Columbia.