* Ceea ce parea o mare surpriza inainte de inceperea turneului de Mare Slem de la Melbourne, mai ales cand cantaream posibilitatile ca Simona Halep sa fie declasata de pe locul 2 mondial, dupa ce a pierdut in primul tur, s-a implinit sambata: germanca Angelique Kerber a castigat titlul, dupa o finala pe care a dominat-o clar, in ciuda faptului ca s-au disputat 3 seturi, 6-4, 3-6, 6-4, in fata Serenei Williams, si, dupa toate calculele specialistilor (ce scazi la fiecare, ce adaugi) va ocupa de luni locul 2 in ierarhia WTA.

Spuneam ca Angelique Kerber a dominat clar, in pofida celor 3 seturi, care ar da impresia unui echilibru, dar cred ca dovada ca am dreptate a dat-o chiar invinsa. Serena Williams s-a dus fuga-fuguta dupa ultima minge in intampinarea nemtoaicei, pentru a o felicita cu mult inainte ca aceasta sa ajunga macar in preajma fileului. O recunoastere fair-play a unui joc mai bun, mai consistent, mai solid, daca va vine sa credeti, din partea lui Kerber, intr-un progres constant, cu aceasta explozie tocmai in momentul cel mai bun.

Cu aceasta victorie, Kerber si-a onorat compatrioata, pe Steffi Graf, ultima germanca invingatoare intr-un turneu de Mare Slem (1999, Roland Garros), aparandu-i acesteia, de asemenea, recordul de 22 de titluri supreme cucerite, performanta care ar fi fost egalata,  daca ar fi castigat, Serena Williams.

In fine, totul asezonat cu 2.000 de puncte WTA si un cec de 2,2 milioane de euro, Deutschland uber alles, ce mai!

* Duminica, de la aceeasi ora, 10,30 la Bucuresti, tot pe Eurosport, o finala masculina, parca pusa cu mana: locul 1 mondial, Novak Djokovic impotriva numarului 2 in lume, Andy Murray, a patra confruntare dintre cei doi in finala Australian Open, a 6-a oara in ultimul act al unui turneu de Mare Slem, record absolut, pentru ca precedentele au fost Sampras-Agassi de 5 ori si Borg-McEnroe, in 4 ocazii.

De aici, insa, comparatiile nu prea mai merg, Djokovic fiind departe in palmares: a castigat toate cele 3 finale precedente la Melbourne, iar in palmaresul direct scorul este de 21-9 tot pentru el. Doar la varsta si inaltime conduce scotianul, cu 7 zile (15 mai 1987 fata de 22 mai 1987), respectiv 1,90 m fata de 1,88 m.

Pronosticurile merg, evident, spre Djokovic, care si-ar adjudeca al 6-lea titlu la Melbourne si al 11-lea de Mare Slem din cariera, egalandu-i pe Rod Laver, care va privi finala din tribunele arenei care ii poarta numele, si pe Bjorn Borg.

Numai ca, s-a vazut si sambata in finala feminina, nu e pentru cine se pregateste. Evident, nici pentru cine se nimereste, pentru ca numarul 2 mondial nu ajunge intr-o asemenea finala la nimereala. Iar semifinala cu imperturbabilul scos in sfarsit din sarite Milos Raonic a dovedit o pofta de joc si o ambitie fara limite din partea lui Murray. Ca si din partea sarbului, aceste calitati fiind in ADN-ul lui. Un meci de colectie!