De acum este oficial, Uniunea ciclista internationala a confirmat, printr-un comunicat cam prea succint: la Campionatul mondial feminin de ciclocros de la Heusden-Zolden (Belgia), pe bicicleta concurentei Femke Van den Driessche (Belgia) a fost depistat un dispozitiv de propulsie, in proba de tineret (U23). Informatia a fost mai intai un zvon, repede minimalizat de echipa Festina, evocandu-se un incident de acum 18 ani, soldat cu arestarea kinetoterapeutului Willy Voet la frontiera belgiana cu cateva zile inainte de startul in Turul Frantei 1998.

Dupa care, sursele au inceput sa se adune vraf, concentrandu-se pe o concluzie ferma: Uniunea ciclista internationala (UCI) ancheta sambata un incident major in legatura cu bicicleta concurentei belgiene Femke Van den Driessche, suspecatata ca a recurs la “dopaj tehnologic” la Campionatele mondiale de ciclocros, dupa care a aparut si comunicatul amintit in primele randuri.

Confirmarea a venit de la Federatia belgiana de ciclism (RLVB), Femke fiind favorita cursei de tineret, nevoita in cele din urma sa abandoneze din cauza unor probleme mecanice, cu doar cateva sute de metri de sosire. Ca sa vezi!

“UCI a constatat o frauda tehnologica, iar noi putem sa confirmam ca este vorba de bicicleta lui Femke Van den Driessche. Verificarile noastre au detectat o frauda mecanica: a aparut brusc ceva care se auzea ca un clinchet”, a subliniat la televiziunea belgiana Sporza coordonatorul UCI Peter Van den Abeele, fara sa faca alte precizari in legatura cu natura fraudei. Insa televiziunea publica belgiana a afirmat ca a fost descoperit in cadrul bicicletei un mic motor.

“Nu m-am gandit niciodata ca este posibil un asemenea comportament. Este un scandal ca anturajul lui Femke a inselat federatia belgiana”, si-a luat distanta Rudy De Brie, selectionerul belgian, “socat”.

Desi atat UCI, cat si federatia belgiana raman prudente, facand trimitere la comunicate ulterioare, acest caz de dopaj mecanic, trebuie spus, pentru a vedea dimensiunea cazului, aparut la ditamai Campionatul mondial, este o premiera in istoria ciclismului. Potrivit regulamentului, concurentul se expune unei descalificari, unei suspendari de minimum 6 luni si unei amenzi care se poate ridica la 200.000 franci elvetieni (192.000 euro).

Altfel, desi acum rezultatele par anecdotice, sa notam ca titlul la Elite a fost cucerit de olandeza Thalita de Jong, iar la U23 s-a impus britanica Evie Richards. La junioare a castigat tot o olandeza, Jens Dekker, nepoata fostului rutier profesionist Erik Drekker.