Sezonul atletic 2016, un an foarte important, cu Jocuri Olimpice, Mondiale de seniori de sala, Europene de seniori in aer liber si Mondiale de juniori, a inceput as spune chiar nesperat de bine, dupa doar 2 reuniuni de concursuri in acest week-end peformantele inregistrate de atletele noastre fiind chiar promitatoare: 2 performante de locul 1 in Europa, doua de locul 2 si alta de pozitia a  3-a, una pe 5, altele competitive oricum la nivelul continentului.

Repet, intr-o prima intalnire cu pista de elan sau de alergare sau sectoarele de aruncarea greutatii, ceea ce este incurajator. Si pentru ca rezultatele in sine nu ne spun prea multe, nu rup inima targului in cifre absolute, sa zicem, am apelat la statisticile din European Athletics, Asociatia europeana de atletism avand, intr-un sport extrem de bine pus la punct cu cifrele, ca doar lucreaza numai cu masuratori exacte, o situatie improspatata aproape instantaneu cu desfasurarea concursurilor.

Asa ca iata situatia la zi. La triplusalt fete avem primele 2 locuri in ierarhia continentala la zi, la concursul din Sala complexului “Lia Manoliu”, ca noua dupa eforturile Gabrielei Szabo, Andreea Panturoiu castigand cu 13,98 m, in timp ce Carmen Toma a secundat-o cu 13,94 m, pe 3 in ierarhia European Athletics aflandu-se bulgaroaica Irina Vaskuskaia, cu 13,91 m, intr-un concurs de saptamana trecuta. Pe 2 este si lungimistul Valentin Toboc, cu 7,84 m.

Surpriza cea mare a venit din Luxemburg, unde Claudia Bobocea si-a spulberat recordul personal la 1.500 m, care era de 4’20″92/100, si l-a dus la 4’09″68/100, demonstrand ca are rezerve pana acum nebanuite. Ea detine acum cel mai bun rezultat european al sezonului (ma rog, al inceputului de sezon), dar bonusul indeplinirii baremului pentru Mondialele de sala de la Portland (SUA) din martie reprezinta o consolare chiar daca ar pierde curand postura de lidera.

Tot la 1.500 m, Ancuta Bobocel se simte bine, a castigat detasat proba, cu al 16-lea timp al sezonului, dar problema ei este ca micuta Eva-Maria inca se hraneste la san, la 1 an si 2 luni, astfel ca atleta craioveanca nu prea poate lipsi pentru mult timp. Legile naturii sunt insa de partea ei, in curand se va rezolva si problema aceasta.

Pe locul 3 in Europa se afla de duminica si Florentina Marincu, cu 6,49 m la lungime, junioara medaliata si la Europenele de seniori de sala de anul trecut avand in fata un an greu, cu Mondiale de sala si Europene in aer liber de seniori, Mondiale de juniori si Jocuri Olimpice, pentru care trebuie doar sa confirme baremul A, de 6,70 m, reusit, de altfel, anul trecut (cand a sarit 6,79 m, record european de juniori).

In  fine, la inaltime, Marius Dumitrache are, cu 2,26 m, al 5-lea rezultat de pana acum al sezonului, iar favoritul Mihai Donisan, care a inceput anul cu “doar” 2,18 m, are un alt atu exceptional: noul lui antrenor este Sorin Matei, recordman national cu o performanta, 2,40 m, realizata inca din 1990, una dintre cele mai valoroase din istoria probei.

De altfel, Donisan este calificat la Rio deja, atletismul avand pana acum mai bine de un sfert din delegatia Romaniei care merge sigur la Jocuri: Marius Ionescu (maraton), Marius Cocioran (50 km mars), Mihai Donisan (inaltime), Marian Oprea (triplusalt), Andrei Gag (aruncarea greutatii), Bianca Razor (400 m), Florina Pierdevara (800 m), Claudia Stef (20 km mars), Alina Rotaru (saritura in lungime).

Acum chiar in sfarsit voi spune ca la concursul din Bucuresti a fost prezenta si Gabriela Szabo, nedespartita de atletism, care, insa, si-a luat un an sabatic din slujbele publice, dupa plecarea de la MTS, devenind coordonatoare a programelor de responsabilitate sociala ale Adecco, legate de cariera tinerilor (Way to Work), sustinerea tinerelor talente din lumea sportului (Team Tokyo 2020) si integrarea fostilor sportivi in piaţa muncii (Athlete Career Program). Remarcabila aceasta mobilitate! De fapt, tot in lumea sportului, intr-o importanta masura, dar in pas cu vremurile care, iata, nu prea mai au rabdare, te obliga sa te schimbi rapid…

PS. La inca o raita prin ierarhiile EA, am mai gasit un atlet roman bine plasat, Catalin Campeanu, pe locul 4 la 60 m, cu 6″68/100, aici insa fiind si cel mai bun rezultat al sfarsitului de saptamana abia trecut, un nou record al Germaniei, stabilit de Julian Reus, cu 6″53/100 in puternicul concurs de la Erfurt. Si ocupantului locului 2 este un sprinter cunoscut, francezul Christophe Lemaitre, cu 6″65/100 la Lyon, in timp ce pozitia a treia este ocupata cu 6″66/100 de spaniolul Bruno Hortelano, inca de pe 16 ianuarie. Update, asadar, dupa miezul noptii.