* Prima sportiva care a anuntat, si a primit aprobarea, sa poarte hijab (acoperamantul de cap la femeile musulmane) este… americana, se numeste Ibtihaj Muhammad, si, la urma-urmei, practicand scrima, nu prea socheaza, pentru ca in competitie are, in majoritatea timpului, obisnuita masca de protectie.

La 30 de ani, Ibtihaj Muhammad este prima femeie de religie musulmana care concureaza pentru Statele Unite la Jocurile Olimpice, castigandu-si acest drept dupa ce a obtinut medalia de bronz la Cupa Mondiala de sabie de la Atena, de pe 31 ianuuarie. De altfel, americancele stau bine la aceasta arma, medalia de aur la Atena fiind cucerita de Mariel Zagunis.

Pentru o persoana care se imbraca extrem de previzibil si modest, ca intr-o uniforma, Ibtihaj si-a ales, in afara arenei sportive, o ocupatie cat se poate de neasteptata, fiind proprietara-fondatoare, din 2014, a Louella, o companie online pentru imbracaminte feminina. Fashion, frate!

* Imnul SUA va fi cantat, fara aprobare de la stapanire, la editia a 50-a a Super Bowl, finala Ligii profesioniste de fotbal american (NFL) de Lady Gaga, in deschiderea ceremoniei ce va avea loc duminica la Santa Clara (California), pe “Levi’s Stadium”.

In finala se vor confrunta Denver Broncos si Carolina Panthers, iar la intonarea imnului Lady Gaga va fi “tradusa” (chiar mai era nevoie?) in limbajul semnelor pentru surzi de actrita Marlee Matlin.

Altfel, vor mai canta la Super Bowl 2016 si Beyonce si trupa Coldplay, din Marea Britanie, care au primit senzationalul contract pentru acoperirea pauzei, cel mai ravnit aranjament in show-biz.

* China isi bate propriul record la transferuri, campioana Guangzhou Evergrande, care detine si titlul Asiei, numarand pana la 42 milioane de euro pentru atacantul columbian Jackson Martinez, pana acum la Atletico Madrid. Contractul este pe 4 ani, dar pretul nu miroase a bine, cum sa dai atata banet pentru un jucator, sa ma ierte Dumnezeu, care nu rupe inima targului. Ilustrul, la el in Columbia, probabil, Martinez abia venise de 6 luni la Atletico, de la Porto. Bursele chinezesti sunt pe rosu aprins, transferurile din fotbal saltarete nevoie mare. Ce sa fie? Oricum, campionatul in China incepe in martie, iar perioada de transferuri pe 26 februarie, asa ca sa te tii!

Diego Maradona crede ca Napoli nu are adversar in Serie A, in afara de… Juventus, altfel scudetto ar fi al echipei pe care a facut-o in anii 80-90 dubla campioana a Italiei. Ca unul care am fost in 1990 la Napoli si am stat vreo luna imi pot imagina ce inseamna orice spune Maradona despre oras si mai ales despre fotbal. Era zeul absolut, tifosi ii maturau calea pe unde urma sa treaca folosind propriile camasi, e greu de vazut ceva asemanator.

In fine, amintiri, cert este ca momentul decisiv va fi pe 13 februarie, cand Juventus primeste vizita napolitanilor.

* Maradona a facut declaratia la prezentarea Turului ciclist al Dubaiului, care a avut miercuri prima etapa, castigata de germanul Marcel Kittel (Ettix), de o maniera incredibila, dupa un sprint final la 80 km/h in care a dus singur 500 m, fara niciun sprijin, in pofida eforturilor disperate ale lui Mark Cavendish. Am vazut finalul etapei, se da pe Eurosport 1 dimineata, iar superioritatea lui Kittel pune pe ganduri anul acesta. Etapa I s-a parcurs cu 48 km/h, cu vant de morcov!