* Cursa pentru castigarea organizarii Jocurilor Olimpice de vara din 2024 a avut un moment important marti, seara, in Place d’Etoile, proiectat pe Arcul de Triumf, a fost lansat logo-ul Parisului, orasul-lumina avand, cred, cea mai atractiva prezentare grafica, un Tour Effeil care sugereaza inclusiv anul disputarii competitiei supreme.

Constructia, controversata la vremea ei, ridicata din otel (niste piese de acolo, busoane sau cam asa ceva, sunt de la Resita) pentru Expozitia universala din 1889, a devenit simbolul Frantei, iar acum, iata, model pentru un eveniment al viitorului, chiar si alcatuirea proiectiei de pe Arcul de Triumf folosind o inventie extrem de recenta, tweet-urile de sustinere a candidaturii pariziene transformandu-se instantaneu in mii de pixeli, din care s-a format logo-ul.

Intr-adevar, pentru JO de vara se anunta o batalie de toata frumusetea, intre Los Angeles, cu trupa de elita a sustinatorilor (intre ei, si Nadia Comaneci), Roma, cu aerul ei de istorie a monumentelor materiale (constructii, sosele, terme, apeducte, viaducte), dar si spirituale (dreptul), Parisul, orasul-lumina, la 100 de ani de la precedenta editie gazduita si reputatia de centrul lumii civilizate.

Intre ele, figura de out-sider face Budapesta, numai ca toti cei care trateaza de sus candidatura capitalei ungare fac o mare greseala. In fapt, Budapesta se  pliaza perfect pe noul concept al CIO, numita pentru simplificare Agenda Bach, care prevede o trecere de la anticul principiu al unicitatii de loc, la cel al colaborarii, inclusiv transfrontaliere, cu situri pentru concursuri in mai multe localitati, tocmai pentru a reduce costurile si a creste implicarea internationala. Asa ca, aflata in centrul unei regiuni cu puternica reprezentare sportiva, Polonia, Romania, Cehia, Slovacia, fostele tari iugoslave, chiar Austria, Budapesta poate fi iepurele din palarie.

Oricum, sa ne bucuram, deocamdata, de acest duel de imaginatie si frumusete… Alegerea va fi facuta anul viitor, la Sesiunea CIO de la Lima.

* Norvegianul Edvald Boasson Hagen, coechipier la Dimension Data cu Mark Cavendish, castigat etapa a 3-a a Turului ciclist al Qatarului, un contratimp individual pe 11,4 km, care i-a adus si tricoul auriu de lider al clasamentului general, luat chiar de la amintitul lui coleg.

Boasson Hagen, invingator in 13’26”, i-a devansat pe olandezul Jos Van Emden, cu 25 secunde, si cu 29 de secunde pe italianul Manuel Quinziato, proaspat absolvent al facultatii de drept, ultimul examen, al 26-lea, fiind trecut cu numai vreo 10 zile in urma, in plina perioada de pregatire. Avem, asadar, un “dottore”, cum spun italienii si nemtii cam oricarui absolvent de studii superioare, in plutonul de elita. Poate va voi povesti in curand cum s-a chinuit Quinziato sa-si faca scoala.

* O stire cam stranie: “Conducerea gruparii FC Rapid i-a reziliat contractul presedintelui Ovidiu Burca”. Pai, presedintele ce este, nu conducere? De fapt, conducerea giulestenilor este asigurata de un administrator special, clubul fiind in procedura de insolventa, faliment, chestii de-astea. Conducerea se numeste Birlica, Radu Birlica, iar ditai presedintele a aflat ca nu mai conduce nimic in India, unde se afla Rapidul in turneu exotic. Dar, chiar, alde Birlica nu putea astepta inca 2-3 zile, sa-l dea afara sau macar sa intarzie anuntul?

S-a inrait lumea, maica, spunea bunica-mea…