*Dupa excelenta impresie lasata la Cupa Mondiala de rugby de anul trecut, era de asteptat ca Scotia sa nu-si faca anul acesta vesnica problema cu Lingura de lemn, trofeul simbolic al codasei Turneului celor 6 natiuni, pasand-o ferm Italiei, sambata, dupa ce a invins-o cu 36-20 (17-10) pe Stadio Olimpico, in fata a 67.000 spectatori, simt o incantare cand scriu asemenea cifre la rugby, pentru ca ma gandesc ca nici la un meci de fotbal al azzurilor nu veneau atatia tifosi!

Acesta este si un motiv de tristete, dar se vedea clar ca in timp ce scotienii sunt in progres, peninsularii o iau pe panta opusa, basca retragerile celor mai varstnici. In fine, pentru gazde au marcat Ghiraldini si Fuser – un eseu fiecare, precum si Haimona – 2 transformari si 2 l.p., in timp ce scotienii au reusit 3 incercari (Barcley, Hardie, Seymour), Laidlaw facandu-si cu brio datoria, ca intotdeauna, cu loviturile de picior de jos – 3 transformari si 5 penalitati.

* Sezonul clasicelor ciclismului a inceput sambata, cu prima cursa pe pavate, a sezonului, Het Nieuwsblad, competitia belgiana ajunsa la a 71-a editie, victoria revenind unuia de-al casei, Greg Van Avermaet (BMC), care l-a pacalit usor pe campionul mondial de sosea, slovacul Peter Sagan (Tinkoff), care parea ca isi va adjudeca fara probleme primul loc, grupul de frunte pe care il domina ajunsese la 50 de secunde cu 13 kilometri inainte de final. Insa, belgianul, care i-a stat in carca multa vreme, a schimbat alura cu 150 m inainte de linia de sosire, surprinzandu-l pe Sagan, din nou gura-casca. Un mare talent, o mare valoare, care are si astfel de momente de nauceala. Bine ca are de unde da…

Pe cei 200,8 km de la Gand la Gand, cu 10 sectoare de pavate si 13 catarari scurte, dar intense, Van Avermaet, 30 de ani, a fost cronometrat in 4h54’12”, acelasi timp fiind si in dreptul lui Sagan, al lui Tiesj Benoot, un belgian de la Lotto Soudal, si britanicul Luke Rowe, de la Sky, in timp ce curajosul francez Alexis Gougeard (AG2R), animatorul cursei, dupa ce a evadat din primul kilometru, a sosit al 5-lea, stors de puteri, la 6 secunde de invingator.