Pe velodromul de altitudine de la Colorado Springs, ciclista americana Evelyne Stevens a stabilit un nou record mondial al orei, strabatand in cele 60 de minute 47,980 km, cu 1098 metri mai mult decat precedenta performanta. Intr-o vreme in care, ca urmare a slabirii chingilor regulamentare in materie de inovatii pe bicicletele pentru astfel de tentative recordurile cad in cascada (8 astfel de ispravi practic intr-un singur an), povestea americancei, analista economica pe Wall Street, devine mai interesanta decat performanta pur sportiva.

Sa dam totusi Cezarului ce-i al lui, intr-un blog de sport: pe 27 februarie 2016 (adica azi-noapte), pe velodromul de pregatire olimpica al Statelor Unite de la Colorado Springs, la o altitudine de 1.800 m, americana Evelyn Stevens a stabilit noul record al orei la feminin cu 47,980 km, doborat de ceva mai mult de o luna de australianca Bridie O’Donnel, la Adelaide.

Atentie, pista de la Colorado Springs masoara 333 m si este din ciment. Stevens, care alearga pentru echipa Boels Dolmans, are 32 de ani, un nume in ciclism (5 medalii la Mondiale) si este a doua americanca invingatoare a acestui record dupa Molly Shaffer Van Houweling (Aguascalienes, Mexic, 2015).

Dar povestea ei abia acum incepe. Nascuta in California, dar crescuta in Massachusetts, Evelyne Stevens este diplomata in economie, transferandu-se la New York, pentru a lucra ca investment banker la uriasa banca de afaceri Lehman Brothers, in perimetrul miracolelor financiare, Wall Street. Lucreaza pentru Lehman Brothers cativa ani, dupa care trece la fondul de investitii Gleacher Mezzanine. Cu bicicleta ca unealta de concurs face cunostinta abia in 2007, la 21 de ani, participand la un ciclocros. Anul urmator, ridica standardul, cu prima cursa, tot de ciclocros, in Central Park, ii merge bine si in aceasta profesie, asa ca in 2010 se angajeaza ca alergatoare la Htc, in 2012 trece la Specialized, intre 2014 si 2014, apoi de anul trecut la echipa olandeza Boels Dolmans.

Alegerea este buna (nu stiu daca si din punct de vedere financiar…), pentru ca obtine 3 medalii de aur la contratimp la Mondiale, apoi un argint in 2012 si un bronz in 2014, la contratimp individual, inscriindu-si in palmares o Sageata Valona, primul loc la general final in Turul Trentino in 2012 si 2 eape in Giro d’Italia feminin.

Probabil dupa ce isi va satisface orgoliul agonistic in stare pura, intrecerile sportive dandu-i, iata, asemenea satisfactii, se va intoarce la facut bani pe Wall Street, visul oricarui analist economic. Dar, dupa cum vedem, pentru Evelyne Stevens visul imediat a fost bicicleta…