O mana, parte a unui corp uman ca sa fiu mai precis fara sa fac o greseala gen “a nascut o fiinta umana”, a fost gasita si fotografiata plutind in murdarele ape ale Golfului Guanabara, din apropiere de Rio de Janeiro, unde vor avea loc intrecerile de iahting ale Jocurilor Olimpice si Paralimpice, iar delegatiile vor fi nevoite sa plateasca pentru plasele de tantari sau alte metode de protectie intre 15 si 100 de dolari, in functie de calitatea acestora, iata ultimele stiri din orasul-gazda competitiei supreme, aparute ieri si astazi in presa internationala.

Sa le luam insa pe rand. Mai intai, pozele cu bratul, acoperit de pesti morti si alte gunoaie, aparute pe site-ul brazilian Globo.com, au fost trimise de un cititor, care a precizat ca a intalnit de multe ori resturi umane in apa goflului. “Intr-o vreme, am vazut corpuri umane intregi plutind… acum 5 ani, altul anul trecut”, a scris corespondentul, care a vrut sa ramana anonim. “Am mai vazut o multime de gunoaie, alte obiecte si caini morti”.

Si alti cititori au relatat ca au intalnit cadavre umane in apa, existand parerea impartasita de toti brazilienii ca Golful este un fel de cimitir pentru rafuielile crimei organizate din oras. Inclusiv iahtmanul brazilian Martine Grael, campion mondial la clasa 49erF, calificat la Jocuri, a criticat starea apelor.

Organizatorii Jocurilor au promis sa reduca nivelul poluarii apelor golfului cu 80 la suta la momentul Ceremoniei de deschidere, dar aprecieri, optimiste si acelea, vorbesc de nu mai mult de 50 la suta.

Acum, despre cheltuielile cu apararea de tantari, deci de virusul Zika, lupta impotriva acestuia ducand la o concluzie cel putin bizara, din partea organizatorilor: pentru fiecare plasa sau dispozitiv contra tantarilor, delegatiile vor trebui sa plateasca intre 15 si 100 de dolari, in functie de obiectul inchiriat si de calitatea acestuia.

Comentatorul Dan Palmer, de la insidethegames, subliniaza ca toate camerele din Satul Olimpic vor fi dotate cu aer conditionat, iar vremea racoroasa din august in Brazilia reduce din “activitatea” tantarilor, totusi pericolul de infestare cu virusul Zika, devenit inamicul public numarul 1, a dus si la luarea unor masuri suplimentare.

De altfel, noteaza Palmer, un caz de imbolnavire a fost descoperit la numai 2 mile de Parcul Olimpic. Fatima Teresa Goncalves dos Santos, femeie de afaceri in Rio, a declarat pentru US Today: “Am fost intepata de tantar chiar cand ma intalneam cu un client, in Barra da Tijuca, care se afla foarte aproape de multe dintre arenele olimpice”.

Peste 1 milion de persoane au fost infectate cu Zika in Brazilia, epicentrul actiunii virusului care s-a raspandit rapid in toate zonele Americilor. Virusul poate cauza febra, eruptii cutanate, dureri articulare, inrosirea ochilor și conjunctivită, deși se crede că doar 20 la suta din persoanele infectate vor afișa toate aceste simptome.

Desi pare o boala care afecteaza, in afara gravidelor, destul de putin persoanele infestate, unii dintre sportivi au si declarat ca renunta la Jocuri din aceasta cauza. Portarita echipei de fotbal a SUA, de pilda, Hope Solo, dubla medaliata olimpica, in ambele dati cu aur, a spus ca ea nu va ajunge la Rio intr-o asemenea situatie, pentru ca vrea sa-si faca o familie.

Iar Toni Minichiello, antrenorul campioanei olimpice de heptatlon britanica Jessica Ennis-Hlll crede ca tara sa trebuie sa-si reconsidere abordarea pentru pregatirea preolimpica, in special pentru acomodarea cu fusul orar, initial prevazuta la Belo Horizonte, si s-o mute in afara Braziliei.