* Noul presedinte al Federatiei internationale de fotbal, Gianni Infantino, a participat luni la prima sa actiune in noua calitate, participand la un meci pe terenul de langa biroul prezidential din sediul Fifa de la Zurich, drept pentru care si-a dat amprentele digitale pentru a putea intra in cladire, folosind sistemul de securitate, dupa ce duminica a inaugurat noul Muzeul al fotbalului, de asemenea de la Zurich.

Prima informatie pe care a primit-o este ca, potrivit deciziei Congresului Fifa de la Zurich, de vineri, cand l-a invins pe contracandidatul sau din Bahrein, seicul Salman bin Ebrahim Al Khalifa, va avea “doar” jumatate din salariul predecesorului in functie, Sepp Blatter, adica 3 milioane de euro anual, fata de cele 6 milioane de dolari, plus bonusuri, ale compatriotului lui, acum suspendat 6 ani din orice activitate fotbalistica. Infantino a putut constata, totodata, ca acum are un salariu mai mic si decat cel primit ca nr. 2 la UEFA, unde era secretar general.

In fine, noul prezident are la dispozitie 60 de zile pentru a-si alege echipa, iar daca ne luam dupa promisiunile facute chiar de el in campania electorala, marea majoritate vai fi din afara Europei.

* Marius Sumudica a fost pedepsit rau de tot: 6 luni suspendare pentru ca a participat la pariuri sportive, sanctiune mai degraba simbolica pentru unul care a fost si proprietar de agentie de pariuri. Toata lumea se da de ceasul mortii ca, pe langa doping, a mai aparut o nenorocire in sportul mondial, pariurile pe meciuri trucate, si antrenorul liderului Ligii 1 este mangaiat, intr-un rand jumatate, cat are comunicatul comisiei de disciplina, cu 6 luni de vacanta…

* Asociatia internationala a boxului amator (AIBA) va decide, in cel mult 3 luni, in legatura cu o reforma vizand deschiderea Jocurilor Olimpice pentru toti boxerii profesionisti, incepand din vara aceasta, la Rio de Janeiro, a anuntat presedintele Wu Ching-Kuo. Daca va fi adoptata, aceasta reforma, care va fi supusa unui vot al congresului extraordinar de la sfarsitul lunii mai, va sterge distinctia istorica dintre pugilistii profesionisti si cei amatori.

Eu cred ca taiwanezul viseaza cai verzi pe pereti, mai ales cand spune: “Cele mai mari nume ale boxului, precum americanul Floyd Mayweather, ar putea fi selectionati pentru tara lor pentru a participa la Jocurile de la Rio”.

Aceasta ar insemna fie ca ditamai vedetele boxului vor boxa 4-5-6 meciuri in 2 saptamani de cate 12 reprize, fie ca vor fi obligati sa participe la meciuri “reduse”, de 3-4 reprize. In primul caz, un campion olimpic profesionist ar ajunge sa lupte in 2 saptamani cat intr-un an si jumatate, iar in al doilea caz n-ar mai avea niciun chichirez…

As face o analogie cu rugby-ul, ca sa va dati seama: tocmai durata redusa a competitiei olimpice a impus ca, in ciuda dorintei extraordinare de a introduce acest sport in program, sa se aleaga varianta in 7, infinit mai putin solicitanta decat rugby-ul clasic, in XV, a carui Cupa Mondiala dureaza peste o luna, pentru ca la contactele din aceasta disciplina nu poti juca o data la 2-3 zile…