Am rezistat eroic aproape o ora, fiind nevoit sa trec de pe un canal pe altul, cadeau ca mustele ametite de plictiseala pe rand, majoritatea dupa un sfert de ora cel mult, iar ultimul pe baricade, unul de sport, a taiat emisia la mijlocul unei fraze, la conferinta de presa a presedintelui FRF, Razvan Burleanu, din care am aflat ca am asistat la expunerea publica a celui mai putin informat om din Romania, in domeniul lui, evident, ca alte pretentii nu aveam.

Asadar, dupa ce a anuntat natiunea ca a dat un ultimatum Primariei Capitalei, primarului interimar in primul rand, cu o tenta politica pasibila de incompatibilitate, apoi a oferit federatia de fotbal, organizatie non-profit, ca administrator al Arenei Nationale (a carei redeschidere este motivul ultimatumului), domnul respectiv a trecut la raspunsuri (ma rog…) la intrebarile presarilor osanditi sa asculte platitudini.

Trec in pas voios peste lipsa de logica a alipirii acuzatiei fata de primaria bucuresteana ca nu face profit ca administrator al Arenei si oferta ca federatia, repet organizatie non-profit, sa administreze baza sportiva, si ajung la grosul conferintei de presa. De fapt, la esenta insasi a acestei intamplari cu public.

Si anume ce nu stie domnul presedinte al Federatiei romane de fotbal. Pai, cam tot. Sau, altfel spus, nu stie mai nimic. Intr-o ordine aleatorie:

– domnul Burleanu nu stie care sunt si cum vor fi impartite primele acordate jucatorilor pentru calificarea la Euro-2016 (“ne aflam in discutii”, desi preliminarile s-au terminat de 4 luni);

– nu stie unde va avea loc cantonamentul echipei nationale dinaintea Euro, doar ca va fi “undeva, in nordul Italiei, dar nu se stie inca unde”;

– nu stie ce pedeapsa trebuie sa se dea, chiar luni, lui Sumudica pentru ca a pariat pe meciuri de fotbal, lucru interzis prin regulamentele Fifa si Uefa, adica echivalentul conventiilor internationale fata de legile interne;

– nu stie ca Sumudica a declarat ca 80 la suta din jucatori si antrenori pariaza pe meciuri de fotbal, “sa dovedeasca, noi nu cercetam”; aici, inteleg ca Sumudica, antrenorul liderului campionatului, mai vechi in fotbal decat toti membrii actuali ai conducerii federatiei luati la un loc, nu stie ce vorbeste;

– evident, domnul presedinte al Federatiei romane de fotbal, care, totusi, stie, sper, ca echipa nationala s-a calificat la Euro-2016, nu stie daca intrecerile interne (campionat, cupa) vor lasa destul loc de pregatire a reprezentativei, adica, mai precis: Finala cupei se va desfasura mai devreme (“s-ar putea sa o aducem pe 7 mai, dar inca nu s-a decis ferm”)? Dar campionatul, discuta LPF ceva?

Aici deschid o paranteza: astazi, 29 februarie, domnul Burleanu a spus, cu subiect, predicat, atribut, complement (o fi fost si vreun adjectiv), conjunctii si toate cele ca “initial s-a spus ca daca februarie este o luna calduroasa, care sa permita disputarea meciurilor, s-ar putea juca in devans”. Il anunt ca, fatalitate, 29 februarie e ultima zi a lunii februarie, iar constatarea dumisale ca “este cald” este o gluma saracuta… Inchid paranteza.

– revin la ce nu mai stie domnul presedinte si constat ca nu stie cu ce alte echipe in afara de Lituania, Spania si Georgia, se va intalni Nationala pana la Euro  sau daca va mai juca si cu altcineva; asta in conditiile in care, cum ziceam, suntem calificati la europene, deci adversar dezirabil, ceea ce inseamna ca am putea face mai mult decat sa jucam cu Lituania si Georgia, precum si cu Spania (contra unei prime pentru ei de 1 milion de euro, gracias)

– ca tot vorbiram de meciurile amicale, respectivul conducator de federatie nu stie daca gazonul de la Cluj-Napoca va tine, eventual, la doua meciuri consecutive, cu Lituania (pe 23 martie) si cu Spania (27 martie), date Fifa.

– cat despre faptul ca nu stie daca nu cumva absenta magistralei de metrou 6 pune in pericol organizarea meciurilor incredintate Romaniei la Euro 2020, evident, domnul Burleanu nu stie absolut nimic, pentru ca nici nu isi propune (“prioritatea mea este meciul cu Spania”).

In fine, am obosit eu inventariind nestiinta, nu stie ce se intampla in cazul anchetei DIICOT cu banii Fifa, in care este implicat numele federatiei, nu al unei persoane sau altele (cum vrea sa se lepede dumnealui, cand iei o mostenire o iei sub beneficiu de inventar, daca consideri, daca nu o iei si cu bune, si cu rele), nu stie de ce cluburile nu acorda bani centrelor de copii si juniori (“ca la Ajax”, exemplu tocit pana la saturatie).

Dar stie sa-l someze pe seful administratiei publice locale sa incalce legea, de vreme ce ISU, alt organism “responsabil”, specializat in materie, s-a spalat pe maini, spunand ca altii sa judece. Daca specialistii nu au decis ca legea permite acest lucru nu-i asa ca toata aceasta pierdere de vreme numita conferinta de presa are tinta exclusiv politica? Ia mai ganditi-va…