Scrisoare deschisa nu am curaj sa trimit, ca trebuie sa folosesc Posta romana, un veritabil dezastru national, sa te fereasca viata sa ai nevoie de ea, mi s-a intamplat si m-am simtit in plin comunism decrepit. Asa ca dau si eu o nota, in special catre juristii amatori, adica urechisti, in primul rand presedintelui FRF care habar nu are despre ce vorbeste, amesteca ordonantele de urgenta ale guvernului cu legile, responsabilitatea cu inconstienta, intr-un demers care nu inseamna decat o bagare in seama care frizeaza ridicolul.

Iata o fraza din comunicatul conferintei de presa de luni rostita de presedintele FRF, Razvan Burleanu: “La finalul saptamanii, OUG nr. 52/2015 privind modificarea și completarea Legii 307 a primit votul plenului Parlamentului Romaniei. Deci, în acest moment, avem confirmarea temeiului legal pe baza caruia primaria poate să redeschida  stadionul”. In primul rand, ar trebui ca sefii de institutii, macar, sa stie ca Parlamentul nu voteaza OUG, ca de aia le spune asa, ci legi de aprobare a OUG-urilor. Apoi, Parlamentul nu voteaza legi de aprobare a OUG-urilor in plen (unde se voteaza doar anumite legi, bine stabilite, cum ar fi bugetul). Fiecare camera voteaza respectivele acte normative, una dintre ele, in functie de domeniu, fiind decisiva.

Apoi, pentru a intra in vigoare, legea merge la promulgare la presedinte, iar pentru a intra in vigoare inca o conditie este publicarea in Monitorul oficial. Cateodata, nici aceasta publicare nu este suficienta, pentru ca legea poate prevedea, chiar in cuprinsul ei, un termen sau o data de intrare in vigoare (cazul legii fumatului, ca sa fie mai clar despre ce vorbim).

Asadar, varza ilustrata de fraza de mai sus nu inseamna nimic. Iar eu nu cred pur si simplu ca poate fi data aprobare pentru organizarea unui eveniment cu zeci de mii de participanti “pe proprie raspundere”, fara aviz al IGSU, de pilda, in situatii in care exista riscuri de incendiu sau de panica, nu poti include asa ceva intr-o lege, decat daca desfiintezi IGSU. Ati vazut ce se intampla cu “pe propria raspundere”, ca de acolo, de la Colectiv, ne-am venit in fire, nemaiacceptand, cel putin o parte serioasa dintre noi, asemenea improvizatii.

Drept pentru care, evident, meciul cu Spania, de pe 27 martie, se va juca la Cluj-Napoca, iar dintr-o stire vehiculata pe mass-media vad ca partida cu Lituania, de pe 23 martie, va fi gazduit fie tot de Cluj-Napoca, fie de Giurgiu, in primul oras fiind vorba de alta arena, cea a CFR. Nu prea am inteles precizarea ambigua (iata ca mintea romanului poate naste si asemenea aiureli): “Daca se va constata ca gazonul de pe Stadionul din Cluj-Napoca nu tine 2 meciuri, cel cu Lituania se joaca pe un alt stadion, fie la….”. Pai de unde stim daca tine sau nu, ca ala cu lituanienii este inainte de cel cu Spania. In fine…