…Sau, mai degraba, cum a castigat 29.000 de lire sterline, depinde din ce parte te uiti. Cei mai multi, in Anglia sunt de parerea din titlu, pentru ca, asa cum se intampla intotdeauna, ti-e usor sa vorbesti cand nu te afli in situatia omului nostru. Sa vedem, insa despre ce este vorba.

Un mare fan al Leicester, John Pryke, a pariat la inceputul sezonului de fotbal in Premier League ca titlul va fi luat de “Foxes”, punand doar 20 de lire sterline, una dintre acele mize care iti dau sentimentul ca ti-ai facut, fara mari sperante, datoria de suporter, dar nici nu iesi din baierele ratiunii. Amuzat, probabil, si de faptul ca bookmakers dadeau o cota 5.000/1, si-a luat gandul de la pariu. Si, probabil, cu gandul ascuns: “Dar si daca va iau banii, rad de voi, cum sa dati cota asta?”

Campionatul incepe, iar Leicester, din modesta proaspat promovata, incepe sa scoata capul, sa castige, alde Mahrez, Vardy si colegii se pun pe batut cam tot, astfel ca utopia sau, ma rog, “datoria de fan, sa crezi in echipa ta”, devine probabilitate, ba chiar posibilitate. Casa de pariuri constata in scripte curiozitatea si ii propune lui Pryke o intelegere: 29.000 de lire sterline acum, pe loc. Pentru a nu risca 100.000 de lire sterline. Ca in unele emisiuni de televiziune gen concurs, in care te poti opri la o anumita suma sau poti sa accepti o propunere la mijlocul jocului, in momentul in care sansele tale la marele premiu devin reale.

Omul nostru face toate calculele, se gandeste in fel si chip, aducandu-si, insa, aminte si de faptul ca in vremuri grele a pariat, destul de mult, pe Leicester ca va termina in primele 4 si nu numai ca a pierdut, dar Vulpile au si retrogradat, triplandu-i necazul. Asa ca spune da, este de acord, incaseaza 29.000 de lire sterline (“ce-i in mana nu-i minciuna, “vrabia din mana…”).

Isi incaseaza banii chiar inaintea ultimei etape, cand, alta dandana, sansele Vulpilor au crescut si mai mult, dupa Tottenham-Arsenal 2-2, si victorie Leicester in deplasare, la Watford. Moment in care, evident, bagatorii de seama, cei de pe margine, incep sa-l faca in fel si chip (nu spui cum, cititi pe retelele de socializare, ca acolo e locul de balacareala…).

Omul nostru simte nevoia sa se explice: “A fost un sezon nebun, ar fi fost o prostie sa nu iau banii acum. De acum incolo pot sa ma bucur de restul campionatului stiind, simtind in buzunar, ca eu am castigat deja”.

Iar la cucerirea titlului, isi poate permite sa dea un rand de bere neagra cartitorilor!