Iata o veste cu adevarat trista: turneul ATP de 250.000 de dolari de la Bucuresti, cunoscut in calendar sub denumirea de BRD Nastase Tiriac Trophy, va disparea din lista selecta a competitiilor organizate de asociatia jucatorilor, a anuntat proprietarul licentei, Ion Tiriac, miercuri, adaugand ca, dupa ce ani de zile a beneficiat de bunavointa proprietarului, BNR, Tiriac i-a multumit proprietarului pentru cei 20 de ani in care a permis disputarea turneului, facand precizare cu aer nostalgic: “Pe vremea mea tenisul se juca gratuit, acum nu se mai poate”.

Motivul principal este, insa, cred eu, faptul ca pe arena centrala, de ceva peste 6.000 locuri, nu se mai poate juca, meciurile fiind prevazute pe celelalte terenuri. Din cate stiu eu, asa-numitul “central mic” are vreo cateva sute de locuri, poate se ajunge la peste 1.000, asa ca nu prea are fata de turneu ATP in asemenea conditii.

Tiriac are licenta pentru al 21-lea an, de cand l-a adus la dimensiuni normale pentru Romania (intr-o vreme 500, acum 250), dar putina lume isi mai aduce aminte (e drept, ca nici nu e ajutata) ca turneul ATP de la Bucuresti are, de fapt, 25 de ani, primele editii fiind organizate de Sever Muresan, cu sponsor principal Banca Dacia Felix.

Imi aduc bine aminte de prima editie, din 1991 (ma prinsese exact in plin transfer de la Tineretul liber la Sportul romanesc), am fost seful centrului de presa (de fapt, chiar centrul de presa, m-a ajutat doar sotia, Teo Oprea, asa era atunci, in vremuri de pionierat ale profesionismului in fasa, iar Sever s-a dovedit un strans la punga proprie de speriat), la propunerea proprietarului turneului, dar mai ales la rugamintea regretatului mare om de sport Leonard Sciglie, atunci administratorul Bazei Progresul (inca nu o luase Banca Nationala, dar era cam luata), un bun, un mare prieten, al carui ajutor a fost determinant sa o scot la capat.

In fine, Sever a pus pus niste sume la ospitalitate inexplicabil de mari, premiile erau si ele cam umflate fata de punctele acordate (ca le dadea sponsorul, nu Muresan), apoi banii nu au mai ajuns in conturile bancare ale jucatorilor, au inceput reclamatiile, si pierderea licentei. Preluata de Tiriac. Explicatia ar putea fi ca se rupsese, se pare, lantul de iubire dintre Sever Muresan si Dacia Felix, aceasta a si disparut cu totul, au fost si niste arestari, ba chiar si condamnari, o chestie sulfuroasa.

A, stati linistiti, eu am fost implicat direct doar la prima editie, apoi au venit baietii carora le mirosise prada, un Mihai Rusu, din Germania, fost coleg de club la Steaua cu Sever Muresan, s-a infiintat mintenas. Imi aduc aminte ca se suparase domnul Rusu pe mine, si la prima editie in care s-a trezit sef nu voia sa ma primeasca in complex, desi eram acreditat in regula. S-o fi gandit ca ii iau cremvurstii  de la gura!

Pacat de disparitia Bucurestiului de pe harta tenisului masculin de elita. Si inca un regret: in atata amar de ani, niciun roman nu a reusit sa castige la simplu…

Asta e. Poate vom mai depana amintiri, intre 16 si 24 aprilie.