Ultimii halterofili romani care au concurat la actuala editie a Campionatelor europene de la Forde (Norvegia), Gabriel Sincraian (1 aur, 2 argint) si Gheorghii Cernei (1 bronz) au dus la un bilant exceptional al echipei noastre – 15 medalii, dintre care 4 de aur, 4 de argint si 7 de bronz.

Explicatiile sunt mai multe, iar eu nu m-as incumeta sa merg prea departe. Onest vorbind, este clar ca in fata pedepselor drastice pentru dopaj pe care le da acum Federatia internationala de haltere (IWF), vezi eliminarea totala a Bulgariei de la Jocurile Olimpice, amenintarea unui tratament similar pentru Rusia, dar si sanctionarea cu un loc din cota lotului Romaniei, care a facut destule nefacute in trecut, lumea s-a cam astamparat.

In aceste conditii, prudenta a fost cuvantul de ordine si, imi place sa cred, rezultatele s-au aflat in sfera valorii sportive si nu farmaceutice, daca mi se permite cuvantul. Ceea ce mi se pare linistitor, cu o doza importanta de credibilitate, este ca halterofilii romani, cu o dezlantuire, pur si simplu, in ce priveste numarul de medalii, nu au avut progrese pe masura daca ne uitam la rezultate (ca cifre, cam aceleasi cu cele de la Mondiale, poate usor mai bune, lucru firesc, la urma-urmei). In schimb, adversarii nu au mai avut combustilul de macarale de alta data!

Joi seara, in ultima reuniune cu participare romaneasca, la categoria 85 kg, Gabriel Sincraian a trecut foarte aproape de scorul perfect, de 3 titluri. A inceput cu aur la smuls, cu 169 kg, dar la aruncat a reusit doar 202 kg, fiind intrecut, cu 204 kg, de ucraineanul Oleksandr Pieliesenko, care, astfel, a fost primul si la total, cu 372 kg, fata de cele 371 kg ale lui Sincraian.

Cu o evolutie mai modesta la smuls, unde a fost abia al 5-lea, cu 165 kg, celalalt reprezentant al tarii noastre la 85 kg, Gheorghii Cernei, a avut macar constanta la aruncat, iar cu 193 kg a obtinut bronzul la total, cu 358 kg.

Pacat ca la Europene (iata, probabil, inca un motiv pentru care nu toata lumea a fost in forma maxima) nu au fost acordate sporuri de locuri la cotele nationale pentru Jocurile Olimpice, Romania avand 4 locuri sigure, alegerea nominala urmand sa se faca de catre colectivul tehnic.

Desi, inainte de competitie, a existat un nor negru deasupra Rusiei, a carei cota ar putea fi repartizata altora, in caz ca…, asa incat bilantul nostru, repet, exceptional de la Europene ne tine trezi!

In fine, sa recapitulam performerii romani la competitia continentala, Forde-2016: Cristina Iovu (53 kg) Р2 aur, la total si aruncat si 1 bronz la smuls, Monica Suneta Csengeri (48 kg) Рaur la smuls si bronz la total, Irina-Lacramioana  Lepsa (58 kg) 2 medalii de argint, la aruncat si total, Ilie Constantin Ciotoiu (56 kg) Рbronz la total, Dumitru Captari (77 kg) Р3 medalii de bronz, Gabriel Sincraian (85 kg) Р1 aur la smuls, 2 argint, la aruncat si total, Gheorghii Cernei (85 kg) Р1 bronz, la total.