* Unul dintre putinele momente luminoase ale zilei de joi, cel putin pana acum, la ora 19,00, a fost ceremonia, veche 2.792 de ani (de 80, practic, in epoca noastra, de la Berlin-1936), a aprinderii Flacarii Olimpice in Olympia, poiana sacra din sudul Eladei, in apropierea Templului zeitei Hera, sotia lui Zeus, 30 de vestale, tinere drapate in anticele rochii albe plisate executand solemna coregrafie in omagiul lui Apolo, in sunetele flautului.

La ora 9,52 GMT, lumina solara captata de oglinda concava a aprins pretioasa flacara, prima torta, inmanata de Marea Preoteasa, actrita Katerina Lehou, fiind inmanata gimnastului grec Lefteris Petrounias, campion mondial la inele, primul schimb al imensei stafete olimpica, urmatorul fiind legenda voleiului brazilian Giovane Gavio, campion olimpic in 1992 si 2004.

A surprins si nu prea absenta de la ceremonie a presedintei Braziliei, Djalma Rousseff, care se afla in pragul destituirii, dupa ce deputatii au votat deja aceasta masura extrema. In luna mai, se va pronunta Senatul, dar acolo este nevoie de 2 treimi din totalul membrilor Camerei superioare.

* La Adunarea Generala a Federatiei romane de atletism, actualul presedinte, Ion Sandu, a anuntat ca vrea sa se dedice in totalitate activitatii sale de om de afaceri, astfel ca a propus organizarea unei adunari extraordinare de alegeri dupa Jocurile Olimpice, cand fostul sprinter, in prezent proprietar al unor firme de constructii din Arad, nu va mai candida, din lipsa de timp, nu din alte cauze. Dupa votul cerut, s-a stabilit ca respectiva adunare electiva sa se desfasoare pe 21 octombrie 2016, practic dupa incheierea sezonului atletic.

Sportul care are cei mai multi sportivi calificati la Jocurile Olimpice din tara noastra, mai bine de o treime, 16 in total, mizeaza si pe prezenta altora, pana la 28-30 de atleti si atlete cu baremul indeplinit, cu obiectiv 1-2 medalii si 4-5 finale.

Despre Mirela Lavric si problema ei cu mult discutata substanta interzisa Meldonium, au existat declaratii destul de optimiste, pentru ca suspendarea atletei ar putea fi ridicata, asa cum s-a intamplat in ultima vreme si cu alti sportivi.

In fine, acum s-a aflat oficial ca FRA a predat baza sportiva Iolanda Balas de la Sosea catre MTS, care are, prin Compania Nationala de Investitii posibilitatile necesare de a construi un stadion cu pista refacuta, cu alt desen al turnantelor, pentru a fi omologat pentru concursuri internationale, cu 2.200 locuri, cu 80 de spatii de cazare sub tribune, precum si o sala polivalenta, dar axata pe atletism, cu 6 culoare, dar si pista de incalzire.

Lucrarile ar urma sa inceapa in toamna si sa se termine in 2018. Sincer, eu cand aud de CNI nu prea sar in sus de bucurie, mai acum cativa ani aducea in apucaturi cu Compania de drumuri. Cel putin cand a fost campania provocata de Ion Tiriac, atunci presedinte COR, de constructie a 400 de sali de sport, au fost destule ghidusii, ca sa nu le spun altfel, ca n-am timp de procese.

Ce stiu sigur este ca specialistii in sport nu au fost consultati in proiectare, astfel ca au aparut fel de fel de sali ba prea inguste, ba prea scurte, ca proiectantii de la CNI nu au fost interesati de dimensiunile terenurilor de handbal, volei, baschet… Ma rog, nu se zbenguiau copiii in frig, dar nici sport nu faceau, iar activitatile CNI se cam inscriau in cunoscuta sintagma “averi facute pe banii statului”, ma intelegeti ce vreau sa zic.

In fine, sper ca sediul federatiei, construit prin eforturile incredibile ale regretatei Iolanda Balas-Soter, nu este amenintat, mai ales ca a fost facut si cu fonduri de la IAAF (unul dintre motivele pentru care strada se numeste dr. Primo Nebiolo fiind si acesta). Multi spun “ar fi prea de tot”, dar eu, traitor la Romanica pun raul inainte. Asa ca Doamne-fereste!

* Din tenis, nu am prea multe lucruri bune de spus. De fapt, unul singur, si nici acela nu prea imbucurator. Concret, joi au fost infrangeri pe linie, mai putin la Bucuresti, unde perechea Horia Tecau/Florin Mergea a trecut in sferturi, dar chinuit, cu 7-6, 7-6, invingand un cupluĀ  neo-zeelandez, Marcus Daniell/Artem Sitak, fara pretentii.

In rest, prapad. In afara Monicai Niculescu, invinsa de Petra Kvitova pe muchie de fileu (la propriu, la una dintre cele 3 mingi de meci ale romancei mingea a trecut, ghinionist, banda) cu 2-6, 7-6 (7/5), 6-2, tot la Stuttgart Simona Halep a pierdut la Laura Siegemund, cu un stupefiant 1-6, 2-6.

La Istanbul, care, contrar culturii generale a comentatorului TV nu este capitala Turciei, au pierdut si Andreea Mitu si Sorana Cirstea. Parca vad ca multa vreme de acum incolo vom avea week-end-uri fara jucatori romani de tenis, dupa atatia ani de succese!