* Antrenorul Mircea Rednic ramane, cam greu de crezut, neinvins din aceasta postura la Dinamo, neinvins in fata Stelei, dupa ce miercuri seara, in returul semifinalei “Cupei Romaniei” cu vesnicii adversari scorul a fost 2-2. Dupa 0-0 in prima mansa,  in finala s-a calificat Dinamo, iar meritele echipei sunt cu atat mai mari cu cat au avut multe si multi impotriva.

Pregatirea psihologica a fost inceputa de domnul Duru, care gandeste cu premeditare, astfel ca fix cu o seara inainte de acest meci a vrut el sa anunte ca Dinamo nu are dreptul sa joace in cupele europene. Taman acum trebuia el sa dea o decizie, dupa ce Tribunalul Bucuresti a dat verdictul inca din 24 septembrie 2015.

Atentie, nimeni nu ma poate opri sa nu ma gandesc ca respectivul “director general al Adminstratiei de licentiere” nu a pastrat o astfel de iesire la rampa pentru un astfel de moment, dar si la intarzierea ei pana cu 3 meciuri inainte de finalul campionatului, pentru a nu fi timp de apel (vineri), dar mai ales de judecata la Lausanne, la TAS.

Dupa ce ca nu prea avem echipe, jumatate fiind in insolventa, altele au dat deja faliment, radem si una care a iesit, legal, cu hotarare judecatoreasca definitiva, din aceasta situatie, platindu-si toate datoriile importante, cerute de planul de restructurare.

In fine, sa termin aceasta prima stire cu informatii sportive: autorii golurilor pentru Steaua au fost Enache (min. 17) si Chipciu (52), respectiv Patrick Ekeng (51), Ante Puljic (75).

* Campionul mondial de rugby, acum la echipa franceza Racing 92, Dan Carter, si capitanul reprezentativei Frantei, Guilhem Guirado (Toulon) fac parte din din lista de jucatori dintre care se va alege cel mai bun rugbyst al anlui 2016 care evolueaza in Europa, laureatul fiind desemnat de un juriu de jurnalisti francezi si englezi. Rezultatul votului va fi anuntat la Lyon, in week-end-ul finalelor cupelor europene, ce se disputa pe 13 si 14 mai. Anul trecut, deci inainte de Cupa Mondiala, trofeul a revenit unui englez, Nick Abendanon, care joaca tot in Franta, la Clermont.

* Joi, in Poiana Sacra din Olympia, locul unde se disputau primele Jocuri Olimpice ale antichitatii, se desfasoara ceremonia de aprindere, de la Soare, a focului pentru stafeta olimpica, preotesele zeitei Hera oficiind ceremonia, care a avut o repetitie perfecta miercuri. Rolul principal, “Marea Preoteasa” care va aprinde flacara, actrita elena Katerina Lehou, va conduce ceremonialul ce a avut prima oara loc la Jocurile Olimpice de la Berlin, din 1936. Asadar, stafeta ce va strabate 20.000 de km numai pe teritoriul Braziliei, implineste 80 de ani.

Dupa predarea catre organizatorii JO de la Rio de Janeiro, din 27 aprilie, pe stadionul de marmura de la Atena, unde s-au desfasurat primele Jocuri Olimpice moderne, in 1896 (din nou o cifra rotunda), tortele cu focul sacru vor fi purtate de personalitati ale vietii culturale si sportului, dar si de, simbolic, un refugiat care locuieste in tabara de la Eleonas, la marginea Atenei. De altfel, presedintele CIO, Thomas Bach, a ales o echipa de 10 refugiati din aceasta tabara care vor lua parte la JO de la Rio, ca invitati, dar a permis si altor 43 de sportivi de inalt nivel aflati in aceeasi situatie, sa concureze in arena olimpica.

* Miscarea pentru un ciclism credibil (MPCC) a cerut miercuri un “control sistematic” al bicicletelor alergatorilor de prim-plan pentru eliminarea fraudelor tehnologice (motorase) si a evocat posibilitatea unor actiuni judiciare. Miscarea, prezidata de Roger Legeay, a cerut in primul rand ca “toate bicicletele rutierilor ce efectueaza controlul antidopaj sa fie sistematic verificate”. Testele antidoping, efectuate dupa incheierea curselor, vizeaza in special ciclistii care prezinta anumite simptome care dau loc unor intrebari in timpul curselor.

Adevarul este ca, dupa ce am tot crezut ca mult prea desele cazaturi din ultimii ani se datoreaza ba pregatirii excelente a sportivilor, care permit medii de 43-44 km/h la 200 km de deal si vreme rea, apoi ca rigiditatea materialelor si constructia bicicletelor, pentru a da o pozitie aerodinamica rutierilor, am inceput sa cred ca, fiind actionate de la distanta (au fost reclamate tablete cu antena la antrenori, dar fara control, “sa nu le incalce intimitatea”) de vina sunt aceste motorase. Pur si simplu, stai in roata unui coleg de pluton si te trezesti cu o accelerare neprevazuta. De gandit si la chestia asta…

* O decizie privind calificarea echipei masculine de polo pe apa a Frantei la JO, contestata de Canada, ar urma sa fie luata “cel mai tarziu la sfarsitul lui mai”, a anuntat Cornel Marculescu, romanul care este, de peste 3 decenii, director executiv al Federatiei internationale de natatie (Fina). Concret, canadienii acuza faptul ca francezii au cedat intentionat in fata lor, pentru a evita in sferturile de finala Spania. In cele din urma, Franta a castigat sfertul “programat” cu Olanda, iar Canada a fost invinsa in sferturi. Marculescu, jucator de polo in echipa Romaniei la JO din 1964, de la Tokyo, a declarat ca nu a vazut meciul (chiar asa!), dar ca etic este sa-ti aperi sansele in mod sportiv. Sa fim seriosi, tocmai acum canadienii au descoperit inotul in stilul liber de prejudecati?

* Cine a crezut ca FC Barcelona este ca si ingropata, dupa seria de rezultate foarte proaste din ultima vreme, sa-si ia deocamdata gandul. Catalanii au invins aseara cu 8-0 in deplasare pe Deportivo La Coruna, Suarez, despre care se spunea ca este complet iesit din forma, marcand 4 goluri!