Dupa 134 de ani de la infiintare, Leicester City, unul dintre cele mai vechi cluburi din lume, este pe cale ca anul acesta sa adune tot in patria fotbalului, cu primul titlu de campioana, inca disputat, dar cu un avantaj important cu 3 etape inainte de final, dar si cu certitudini, deocamdata individuale: Riyad Mahrez a fost ales de Asociatia fotbalistilor profesionisti (PFA), cel mai bun jucator al Premier League, dar si cu 4 jucatori in echipa anului!

Performanta este cu adevarat istorica, nu numai prin datele pe care le-am prezentat mai sus, ci si prin faptul ca Mahrez este primul fotbalist din Africa (este algerian), dar si primul jucator transferat, in 2014, de la o echipa de divizia B (Le Havre in Franta, pe un pumn de bani), la o echipa din esalonul secund din Anglia, care primeste masivul trofeu al PFA.

La noi, suna a Persoana Fizica Autorizata, iar daca este sa ne jucam astfel chiar ca este vorba de un fotbalist atestat, mijlocasul international algerian de 25 de ani, care a inscris deja 17 goluri, din postura de component al liniei a doua, la care se adauga 11 pase decisive. Aici vine momentul in care trebuie amintit antrenorul, pentru ca numai o conceptie tactica face dintr-un mijlocas un fotbalist cu atatea goluri marcate intr-un campionat atat de puternic cum este cel englez.

Claudio Ranieri, italianul care a gasit in Anglia locul potrivit (la Chelsea nu s-a acomodat, spre ghinionul lui Adrian Mutu, care dupa el a intrat pe mana lui Jose Mourinho, un om cu un ego prea mare pentru natura mai zglobie a romanului), adica un creator de atmosfera vesela, cu intamplari care par din alta lume. De pilda, dupa ce a inceput sezonul cu 3 succese consecutive, si-a criticat public (in rubrica pe care o are intr-un ziar local) baietii ca incaseaza in fiecare meci cel putin un gol.

Asa ca le-a promis ca le plateste o pizza daca reusesc sa ramana cu poarta intacta. Iar in partida de acasa cu Crystal Palace, din 10 octombrie, etapa a 10-a, in sfarsit a venit o victorie la zero. Ranierii s-a tinut de cuvant, a invitat tot lotul la pizzerie, dar, pentru a le arata ca nimic pe lumea asta nu este gratis, i-a pus sa-si faca singuri pizzele! Un gest doar aparent minor, pentru ca a creat o atmosfera destinsa in grupul unor jucatori care erau obisnuiti cu rutina zilnica, fiecare pentru el.

“Imi place sa simt bucurie, viata. Imi pace ca jucatorii mei sa ajunga la munca intr-o stare destinsa. Inevitabil, tragi tare mai bine astfel. Sunt un om pozitiv, caut ceea ce este bun in celalalt. Dar, atentie, dupa ce intram pe teren devenim seriosi!’

Mare iubitor de cinema, Claudio Ranieri (care s-a prezentat la ceremonia oficiala la AS Monaco, in mai 2012, “Buna ziua, eu sunt Catherine Deneuve!”, toti au izbucnit in ras, dar el a explicat: “M-au intrebat ce stiu sa spun in franceza, iar fraza asta imi intrase in cap de la o reclama a actritei la televiziunea italiana”) a comparat in decembrie anul trecut Leicester cu Forrest Gump. Echipa sa era lansata, ca si personajul interpretat Tom Hanks intr-o cursa nebuna. “De ce nu am continua sa alergam, sa alergam si tot asa? Suntem ca Forrest Gump. Leicester este Forrest Gump. Hai ca v-am dat titlul pe ziua de azi!”, s-a adresat el ziaristilor.

In fine, aminteam in primele randuri ca Leicester, echipa abia promovata, nu a dat doar cel mai bun fotbalist profesionist al anului in Premier League, ci si nu mai putin de 4 jucatori in echipa-ideala a campionatului. Iat-o, aleasa tot de PFA: ” David de Gea (Manchester United) – Hector Bellerin (Arsenal), Wes Morgan (Leicester), Toby Alderweireld (Tottenham), Danny Rose (Tottenham) – Riyad Mahrez (Leicester), Dele Alli (Tottenham), N’Golo KantĂ© (Leicester), Dimitri Payet (West Ham) – Jamie Vardy (Leicester), Harry Kane (Tottenham).

Stiu, si Tottenham, echipa care incearca luni seara sa se apropie la 5 puncte de Leicester, are 4 jucatori, asa ca lucrurile nu sunt lamurite in ce priveste titlul. Nu conteaza, Leicester a scris deja o pagina de mare ecou in propria istorie si, poate, ca si Tottenham, va schimba unghiul din care va fi privit de acum incolo fotbalul profesionist, punandu-se capat cursei care frizeaza dementa in ce priveste grandoarea, cheltuielile imense, sfidatoare chiar.

Si ca sa ne dam seama despre ce vorbim, despre ce intoarcere la radacini, ambele postulante la titlul englez, Leicester si clubul londonez au aparut in acelasi an: 1884! A fost un an bun pentru fotbal…