* Echipa Romaniei la sabie masculin, alcatuita din Tiberiu Dolniceanu, Alin Badea, Iulian Teodosiu (rezerva Ciprian Galatanu) a cucerit medalia de bronz la Mondialele de scrima de la Rio de Janeiro (aceasta arma, pe echipe, nu este in programul olimpic, iar la individual il vom avea la JO pe Dolniceanu), dupa ce a invins detasat, in finala mica, Iranul, cu scorul de 45-35.

In semifinale, in fata Rusiei am pierdut cu 24-45. De alfel, Rusia a dominat clar concursul, adjudecandu-si aurul, dupa 45-38 in finala in fata Ungariei.

* Cum va spuneam intr-un text anterior, in care anuntam numaratoarea inversa de 100 zile pana la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, unele tari au inceput sa-si desemneze purtatorii de drapel la ceremonia de deschidere, dupa Spania, care l-a desemnat pe Rafael Nadal, Italia alegand-o pe Federica Pellegrini. Dincolo de valoarea exceptionala a inotatoarei, campioana olimpica la Beijing, de 6 ori pe podium la Mondiale, oficialii olimpici italieni au mai avut un motiv de marca pentru decizie: in ziua defilarii de la deschidere, pe 5 august, leoaica Pellegrini va implini 28 de ani.

* Ministrul rus al sportului, Vitali Mutko, a anuntat ca Maria Sarapova prezinta un caz mai complicat in ce priveste dopajul cu Meldonium, lasand sa se inteleaga ca nu se va numara printre sportivii exonerati de ultimele decizii ale Agentiei Mondiale Antidoping, intrucat are o concentratie mai mare decat cea admisa, cu destula larghete, de organismul care se ocupa cu lupta antidopaj. Explicatia ar fi ca Masa lua acest medicament de multi ani, circa 10, pentru “raceala recurenta, probleme cardiace, aparute la electrocardiograme cu frecventa ingrijoratoare, precum si un diabet, ereditar.

* Pe de alta parte, nici ultimul comunicat al AMA nu-i ajuta pe rusi sa ridice pretentii, intrucat intr-un clasament sui-generis al cazurilor de dopaj inregistrate in 2014, Rusia se afla detasat pe primul loc cu 148 de sportivi doati, urmata de Italia – 123, India – 96, Belgia si Franta – cate 91, Turcia – 73, Australia si China – 49 fiecare, Brazilia – 46 si Coreea de Sud, pentru a ne opri doar la Top-10.

In total au fost inregistrate 1.693 de infractiuni in 109 tari si 83 de discipline sportive, potrivit codului din 2008, 64 la suta fiind depistate prin analizele facute in laboratoarele acreditate, restul de 231 aparand in urma unor investigatii: 185 comise de sportivi si 46 de anturajul acestora. In ce priveste sporturile, atletismul se afla pe primul loc, cu 248 de cazuri, urmat de culturism si fitness – 225, ciclism – 168 si haltere – 143. In fotbal au fost “doar” 80 de cazuri in anul de referinta.