Situatia, la zi, in fotbalul romanesc este urmatoarea: finalistele Cupei Romaniei sunt, ambele dupa parerea FRF, in insolventa, desi o hotarare a Tribunalului Bucuresti spune altceva despre Dinamo, astfel ca nici alb-rosii, nici CFR Cluj nu pot juca in cupele europene, chiar daca echipa care castiga cupa nationala este calificata de drept in Europa League. Buuuu, continuam.

La data legiuita, adica acum 3 zile, au depus acte pentru licentiere pentru L I  doar 8 echipe, dar cum Dinamo este indezirabila, comisia de resort, aia a domnului Viorel Duru, a acordat drept de joc pentru sezonul viitor in Liga I doar pentru Asociaţia Fotbal Club Astra Giurgiu, SC Fotbal Club Steaua Bucuresti SA, Clubul Sportiv Pandurii Lignitul Tg. Jiu, Fotbal Club Viitorul SA, Clubul Sportiv Municipal Studentesc Iasi, Club Sportiv U Craiova SA, Asociatia Fotbal Club Botosani si Club Sportiv Concordia Chiajna.

Concret, in campionatul viitor in Liga I vor juca 8 echipe,5 dintre actualele divizionare intai  neavand licente, plus, eventual, alte 2, venite din divizia secunda. Logica ne spune, asadar, ca viitorul campionat din prima divizie va avea 10 formatii mari si late. Dar nici astea nu sunt sigure, pentru ca, intr-o conferinta de presa, onor domnul presedinte al FRF, Razvan Burleanu, a declarat ca forul, organul se gandeste foarte serios daca o echipa careia i se declara insolventa sa fie eliminata instantaneu, cand se constata acest lucru, sau, ca acum, la sfarsitul competitiei.

A, domnul prezident a constatat, vorbind detasat, ca si cum ar vorbi de fotbalul de pe Saturn, ca gruparile care intra in insolventa ajung la faliment. Cu o exceptie, de care domnul Burleanu, s-a aratat incantat: Dinamo Bucuresti, care, insa, tot nu este considerata apta sa joace in cupele europene, sa se duca la TAS!

M-am gandit: domnule, este omul ocupat cu probleme importante, chestii cruciale, tocmai ce a iesit din sedinta Comitetului Executiv, nu se ocupa de maruntisuri, cum ar fi, de-o pilda, cu cate, Doamne-iarta-ma, echipe se disputa in sezonul viitor in Liga I.

Pai ia sa vedem noi, din comunicatul CE din 27 aprilie, ce probleme colosale au dezbatut mai marii fotbalului romanesc (imi permiteti sa scurtez, voi semnala cu obisnuita croseta unde, ca acolo prea sunt minore subiectele):

“Comitetul Executiv al Federației Romane de Fotbal din data de 27 aprilie 2016, intrunit in mod statutar in conformitate cu art. 33 alin. (2) din Statutul Federatiei Romane de Fotbal in prezenta majoritatii membrilor sai, domnii Kyros Vassaras si Stefan Stana absentand motivat, adopta urmatoarele decizii:

– Ia act de organizarea Finalei Cupei Romaniei la data de 10 mai 2016 pe Arena Naționala din Bucuresti in conformitate cu prevederile art. 30 alin. 17 din ROAF. (ia act, adica forului executiv suprem i se aduce la cunostinta si atat – n.m.LO)

– Valideaza cu unanimitate de voturi Hotararea Comitetului de Urgentă nr. 4 din 12 aprilie 2016.

– Valideaza cu unanimitate de voturi Hotararea Comitetului de Urgenata nr. 5 din 19 aprilie 2016.(…)

– Isi exprima acordul cu privire la solicitarea AJF Suceava de a vinde autoturismul primit ca donatie de la FRF urmand ca suma obținuta sa fie utilizata pentru achizitionarea unui microbuz ce va fi utilizat în proiectul “Caravana Fotbalului Sucevean”.

– Aproba, de asemenea, ca in situatia in care si alte asociatii judetene vor solicita o aprobare scrisa a FRF cu privire la vanzarea autoturismelor donate de catre FRF, in principiu aceasta solicitare sa fie aprobata cu mentiunea ca  sumele obtinute din vanzarea respectiva sa fie utilizate exclusiv in scopul dezvoltarii fotbalului.”

Cam asta-i tot, epocal! Acum imi veti spune: sa nu ne potrivim, ca, uite, si beleaua cu TVR s-a rezolvat, chestia cu Eurovisionul l-a preluat Protv (nu prea cred ca le iese, dar au luat fata…), Euro-2016 la fotbal este la Dolce, pana la Jocuri mai avem vreme.

Ne-om descurca si noi cu echipele de Liga I, la o adica facem doar o grupa de “B”. Las’ ca merge si-asa!