Etapa-regina a celei de-a 52-a editii a Turului ciclist al Turciei, a 6-a, dintre Kumluca si Elmali, cu munte zdravan si sosire in catarare pe panta de 10 la suta a lasat urme adanci in clasamente, inclusiv in cel general, dar spaniolii de la Caja Rural au avut grija sa-si pastreze tricoul turcoaz de lider al clasamentului general.

Dar mai ales, s-au bucurat de isprava debutantului lor Jaime Roson, neo-profesionist, aflat la prima victorie din cariera, dupa o excelenta demonstratie de forta, in lupta dreapta cu un veteran, bun catarator in plus, polonezul Przemyslaw Niemec (Lampre – Merida). Plecat singur cu 3 kilometri inainte de sosirea in varf, Roson si-a castigat galoanele de profesionist adevarat imediat dupa ce a fost ajuns de Niemec.

Polonezul l-a tatonat pe tanarul de 23 de ani, a vazut ca tine la tavaleala, parca au avut si o scurta discutie, probabil negocieri, dar in cele din urma, s-a vazut dupa deznodamant, cred ca ambii au ajuns la concluzia ca totul se decide exclusiv pe sosea, ceea ce s-a si intamplat: Niemec a atacat pe ultimele 200 m, dar a fost contrat, iar Roson i-a si dat 2 secunde pe linia de sosire, unde a fost inregistrat pe cei 116,9 km in 3h22’16”.

Intre timp, insa, lucrurile nu prea mergeau bine pentru Caja Rural, la buza dealului liderul, dupa 5 etape, al clasamentului general, Pello Bilbao, se ramolise, iar faptul ca a fost lasat singur dovedea ca in ce-l priveste nu mai era nimic de facut. Asa ca a plecat in urmarirea celor din frunte cel de-al doilea clasat, Jose Goncalves, care in cele din urma a sosit al 6-lea, dand doar 30 de secunde fata de invingator, ceea ce i-a adus tricoul turcoaz, tot pentru echipa spaniola. Eduard Grosu (Nippo-Vini Fantini) a sosit cu o intarziere de aproape 13 minute.

Ca sa nu mai vorbim ca si pe locul secund se afla tot un coechipier, David Arroyo, la 18 secunde. Surprinzator este insa ca a treia treapta a podiumului este ocupata de reprezentantul unei echipe de divizia a 3-a, Astana City, la 46″, kazahul Nikita Stalnov, cu sanse mari de a termina pe aceasta pozitie Turul, intrucat locul 4 este ocupat la hat, 2’13” de Lluis Guillermo Mas (Caja Rural).

Asadar, daca iei lucrurile in serios, si cu o formatie de nivel continental poti sa faci fata unui tur important! Din pacate nu este cazul cu singura echipa din Romania de rangul 3, Tusnad Cycling Team, care, in afara unei prezente de forma in niste curse prin Balcani, acum vreo 2 luni, fara cei 3 spanioli anuntati cu mare pompa, nu a mai dat semne de viata. Se pare ca si cel mai bun rutier roman din trupa, Andrei Nechita, a parasit corabia.

Practic, de la debutul de sezon de un penibil total din Turul Comunitatii Valenciene, cand Novak a creat momente de toata jena, cersind, pozandu-se cu proteza in mana, recalificarea dupa excluderea din cursa (arbitrii l-au prins  ca a mers in masina tehnica), dupa care, reprimit, a abandonat a doua zi,  imediat, nu prea mai era loc de invitatii pentru TCT.

Am scris de atunci si iata, cu toata parerea de rau, se pare ca am avut dreptate.