*Una dintre marile si placutele surprize de la Forro Italico (unde, nu pot sa nu va reamintesc, cu 38 de ani in urma juca finala la dublu regretata Florenta Mihai, prima antrenoare a Irinei!) este romanca Irina Begu, ajunsa in semifinalele acestui Turneu WTA Premier 5, dupa o noua victorie in 2 seturi, acum in fata niponei Misaki Doi, cu 6-2, 7-6 (3), dupa 1h47′ de joc.

Influentat evident de vantul in rafale bramburite, in toate directiile, care a afectat-o mai mult pe Irina Begu, mai ales la serviciu, alonja superioara facand din punerea mingiei in joc adesea o loterie (dovada, Irina a dat 6 asi, dar a si facut 6 duble greseli), meciul a fost, in cele din urma, dominat clar de eleva lui Adrian Cruciat. Antrenorul-comentator (foarte bun in ambele ipostaze, la prima vorbesc rezultatele, la a doua dati-mi voie sa cred ca ma mai pricep si eu) a simtit starea de oboseala a Irinei la sfarsitul primului set, adjudecat aparent usor, cu 6-2, dar care a solicitat-o fizic pe Begu.

Explicabil, dupa o saptamana aproape plina la Madrid, sfert de finala, si acum o alta la Roma, astfel ca a doua mansa in fata insistentei stangace japoneze a fost un veritabil chin. Imbucurator, insa, ca jucatoarea noastra a trecut cu bine peste momentele de cumpana, la 3-4 a reusit cu greu sa egaleze, la 4-4 a avut 3 mingi de break pierdute, iar proba-probelor in ce priveste stapanirea de sine, tie-break-ul, i-a revenit destul de clar, la 3, ceea ce pune punct oricarei contestatii.

Oricum, splendida comportare, care o va duce in primele 30 de jucatoare ale lumii, un pas mare spre obiectivul declarat de Irina pentru acest an, primele 20. In semifinale, adversara Irinei va fi invingatoarea din ultimul sfert al zilei, de la ora 20,30-21,00, dintre principala favorita, Serena Williams, si Svetlana Kuznetova.

*Imi pare rau, nu ar trebui sa scriu aici despre o asemenea mizerie, adica despre scandalul declansat de “dottore” Burleanu prin umilirea doctorului Pompiliu Popescu, dar se pare ca, avand zaharelul unor mici avantaje la deplasarea in Franta, tov. pres al FRF incepe sa aiba sprijinitori. Pe de alta parte, nu mai merita un text separat.

Dar ceea ce a facut acum este dovada cea mai clara ca este pe dinafara in ce priveste fotbalul. Nu voi repeta si eu ca mai este mai putin de o luna pana la Euro, ca un nou staff medical nici nu are vreme sa-i invete pe nume pe jucatori, dar in fotbal un conducator (ca si un antrenor) trebuie sa se fereasca precum de tamaie de un lucru: sa dea jucatorilor un alibi.

In acest moment, daca in Franta lucrurile nu vor merge bine (adica daca nu ne vom califica nu din grupe, asta e normal, la turneu cu 3 patrimi de echipe in faza a doua, ci in sferturi), baietii au scuza cea mai usoara: “Pai nu prea ne-am inteles cu masorii, ceilalti ne stiau tabieturile, nici cu medicul, ne obisnuisem cu dr. Pompi…” Ce greseala! Sau pur si simplu, lui alde Burleanu nu-i pasa?

Imi aduc aminte ca un antrenor de prima mana mi-a declarat o data, chiar m-a rugat sa scriu, ca a facut o prostie impardonabila: a facut praf arbitrajul. “Sa-i vezi acum pe baieti cum incep orice discutie cu ‘pai nu ati spus dvs ca bateam daca nu ne fura ala?’. Mai poti sa-i zici ceva, ca a facut vreo prostie?