Tineretea la putere, ai zice, dupa aceasta etapa a 10-a a Turului ciclist al Italiei, de vreme ce primul la Sestola a sosit, en-solitaire, italianul Giulio Ciccone, neo-pro de 21 de ani, iar tricoul roz a ajuns la luxemburghezul Bob Jungels, detinatorul tricoului alb al clasamentului  tinerilor sub 25 de ani.

Cu amendamentul ca si veteranii si-au luat portia marti, prin Damiano Cunego, pe care noi, ca romani, l-am cam adaptat, fiind liderul echipei in care evolueaza si singurul nostru compatriot din “Corsa Rosa”, Eduard Grosu, Nippo-Vini Fantini.

Damiano Cunego, fost castigator, acum 12 ani, al Giro, a reintrat in posesia tricoului albastru de lider al cataratorilor, adjudecandu-si varful de prima categorie (primul pana acum astfel clasificat), o isprava de care vor beneficia, fara discutie, si ceilalti membri ai formatiei, pentru ca in astfel de ocazii altfel negociezi contractele… Mai ales ca liderul a obtinut si un excelent loc 5 in etapa!

Oricum, din aceste doua alineate v-ati dat seama ca am avut o etapa de toata bucuria, cu rasturnari de clasamente si surprize cat cuprinde. Pentru mine, cea mai mare surpriza a fost faptul ca purtatorul tricoului roz, Gianluca Brambilla (Etixx), a facut toata munca pentru coechiperul lui de pe locul 2 in acel moment, Jungels, asigurandu-i tricoul roz, primul imbracat de un ciclist din Luxemburg dupa Charly Gaul in, tineti-va bine, 1959. Sa fii lider si sa accepti, chiar cu draga inima, dupa cum mi s-a parut, sa faci totul pentru a-l pierde, pentru ca un coechipier era mai bine plasat, iata o revenire la un spirit de echipa care mi se parea disparut intr-o lume de un egoism feroce.

Pe de alta parte, invingatorul de etapa, Ciccone, a beneficiat de ajutorul total al colegului de la Bardiani, Pirazzi, care s-a contrat, fizic, pe ultima coborare cu Cunego, aparandu-si, cumva cam prea vehement, dar asta este, la razboi ca la razboi, coechierul, scapat la vale, mai bun coborator.

In fine, desi as avea multe de spus, un alt eveniment marcant al etapei cu numarul 10 a fost abandonul liderului formatiei Sky, Mikel Landa, locul 3 anul trecut, s-a ramolit, aproape inexplicabil, pe prima catarare a zilei, avea la kilometrul 65 peste 6 minute intarziere si, desi ar mai fi avut 150 km pentru a putea recupera, a pus picioarele jos, abandonand. Un mare semn de intrebare pentru acest basc, catarator innascut, dar antrenat in iarna, ni s-a spus, in suflerie, pentru a-si imbunatati contratimpul. Ma rog, asa s-au gandit tehnicienii bogatei grupari britanice.

Eduard Grosu a sosit cu un “grupetto” de 25 de ciclisti, ultimul, la 37’35”, fiind inregistrat pe 176 din 183 de rutieri ramasi in cursa.

Miercuri intram in a doua jumatate a cursei, cu etapa a 11-a, una buna pentru sprinteri din nou (ca si cea de joi), intre Modena si Asolo (Venetia), lunga de 227 kilometri, cu o catarare de 2.900 m de 7,8 %, cu 20 kilometri inainte de sosire.

Etapa a 10-a (Campi Bisenzio – Sestola, 219 km):
1.  Giulio Ciccone (Italia / Bardiani Valvole)         5:44:32”
2.  Ivan Rovnii (Rusia / Tinkoff)                        +42”
3.  Darwin Atapuma (Columbia / BMC Racing)    +1:20”
4.  Nathan Brown (SUA / Cannondale)                  +1:53”
5.  Damiano Cunego (Italia / Nippo)                    +2:04”
6.  Andrey Amador (Costa Rica / Movistar)             +2:10”
7.  Giovanni Visconti (Italia / Movistar)              +2:11”
8.  Alejandro Valverde (Spania / Movistar)
9.  Esteban Chaves (Columbia / Orica)
10. Jakob Fuglsang (Danemarca / Astana)

Clasamentul general dupa 10 etape:
1.  Bob Jungels (Luxemburg / Etixx – Quick-Step)       40:19:52′
2.  Andrey Amador (Costa Rica / Movistar)                   +26”
3.  Alejandro Valverde (Spania / Movistar)                   +50”
4.  Steven Kruijswijk (Olanda / LottoNL)
5.  Vincenzo Nibali (Italja / Astana)                        +52”
6.  Gianluca Brambilla (Italia / Etixx – Quick-Step)         +1:11”
7.  Rafal Majka (Polonia / Tinkoff)                          +1:44”
8.  Jakob Fuglsang (Danemarca / Astana)                       +1:46”
9.  Ilnur Zakarin (Rusia / Katiusa)                            +2:08”
10. Esteban Chaves (Columbia / Orica)                       +2:26”

Podiumul cataratorilor arata astfel:
1.  Damiano Cunego (Italia / Nippo)                      56
2.  Giulio Ciccone (Italia / Bardiani Valvole)           27
3.  Tim Wellens (Belgia / Lotto)                           25