Turul ciclist al Californiei, cea mai importanta cursa din SUA, nu mai pare sa starneasca interesul vedetelor, dupa ce si publicul american, din motive de Lance Armstrong, a mai dezertat, astfel ca asistam in fiecare zi la rasturnari de situatii, victoriile de etapa aducand de fiecare data si tricoul galben de lider al clasamentului general.

Cum s-a intamplat si in etapa a 3-a, castigata detasat, pe sosirea trasata in varful Gibraltar Road, de francezul Julian Alaphilippe (Etixx – Quick Step), cronometrat pe 167,5 km, intre Thousand Oaks si Santa Barbara County, in 4h36’59”, urmat la 15 secunde de americanul Peter Stetina (Trek) si la 25 secunde de neo-zeelandezul George Bennett (Lotto Jumbo). Media orara, de 36,284 km, da masura lipsei de aplomb a plutonului.

Iar daca mai aveam o indoiala fata de un soi de torpoare care a cuprins cursa sa spunem ca recordmanul de victorii californiene (cu nu mai putin de 14 etape castigate si detinator al trofeului), slovacul Peter Sagan (Tinkoff) a venit abia pe 71, cu o intarziere de 13’50” de invingator, ceea ce l-a aruncat pe locul 86 la general, la 21’52” de lider, nimeni altul decat castigatorul de marti.

Asadar, tricoul galben de lider al clasamentului general este acum purtat de Julian Alaphilippe, secundat de Peter Stetina, la 19 secunde si de George Bennett, la 31 secunde.

Miercuri, etapa a 4-a va lua malul Pacificului, pe un traseu de 217 km, intre Morro Bay si circuitul de la Laguna Seca, probabil un nou prilej pentru campionul mondial Peter Sagan (in cursa este si fratele lui Juraj) sa se bata pentru inca o victorie de etapa. Turul Californiei se incheie duminica, dupa 8 etape, pastrandu-si clasificarea 2HC in calendarul Uniunii cicliste internationale, adica imediat sub marile tururi!