Etapa a 17-a a Turului ciclist al Italiei, dintre Molveno si Cassano d’Adda, a fost, miercuri, un fel de “O sa va para rau”, lansat de castigator, germanul Roger Kluge, patronilor echipei sale, IAM Cycling, care anuntasera chiar dimineata ca renunta sa mai sprijine gruparea dupa 4 ani!

Iata ca istoria se scrie si asa, dand un semn clar pentru oricine se gandeste sa investeasca pe termen scurt: intr-o astfel de activitate de mare traditie, cu lucruri bine asezate, nu trantesti pur si simplu usa in nas cand ti-ai pierdut rabdarea (mai ales ca anul acesta, gratie punctelor obtinute de ciclisti, IAM ajunsese la invidiatul statut de echipa din WorldTour), pentru ca vor incepe sa se arate si roadele.

Ceea ce zeul cel bun al sportului si ambitia unor sportivi adevarati a si demonstrat: fara sprinter de meserie, fara o alcatuire a trupei pentru victorii de etapa, cu o trupa eterogena, trupa s-a mobilizat, gasind in randurile ei pe cel mai potrivit sa dea lovitura intr-o astfel de etapa, un ciclist de velodrom cu grade inalte, medaliat cu argint la JO de la Beijing, din 2008, in proba de semifond cu aditiune de puncte. Adica un ciclist care putea duce 1-2 kilometri de contratimp individual la viteza mare, dar si cu ceva sprint, tocmai astea fiind calitatile de la aditiune.

De unde se vede ca, de cele mai multe ori, sportivii stiu mai bine decat cei care ii conduc cum sa-si puna in valoare calitatile…

In fine, alte lucruri importante despre aceasta etapa nu se prea pot spune, poate doar faptul ca este a 6-a etapa in care sprinterii aveau un cuvant de spus, iar dupa retragerea germanilor Marcel Kittel (2 succese) si Andre Greipel (3) a castigat tot un neamt! Si ca favoritii s-au multumit sa mearga la adapost, intr-o zi de tranzitie, dupa eforturile si rasturnarile de marti. Totodata, sprinterul italian Giacomo Nizzolo obtine al 9-lea sau loc secund intr-o etapa de Giro, fara sa ajunga sa castige vreodata!

Stors de puteri dupa ce in etapele de munte a tras din greu sa vina in timpii de control, romanul Eduard Grosu (Nippo-Vini Fantini) nu a mai avut snaga, cum zic oltenii, sa se bata cu adevarat la sprint, venind pe locul 13 intr-un pluton masiv, cu acelasi timp cu castigatorul.

In asteptarea week-end-ului, cand vom avea, vineri (cu Cima Coppi) si sambata doua portii de munte de peste 2.700 m altitudine, vom mai avea joi o etapa mai ‘omeneasca’, la poalele Alpilor, intre Muggio si Pinerolo, cea mai lunga (240 km), dar doar cu o scurta catarare spre final, la Pramartino, de 4,7 km, cu 10,5 % panta, urmata de o coborare spectaculoasa spre final.

Rezultatele etapei a 17-a (Molveno – Cassano d’Adda, 196 km):
1.  Roger Kluge (Germania / IAM Cycling)                   4:31:29″
2.  Giacomo Nizzolo (Italia / Trek)
3.  Nikias Arndt (Germania / Giant)
4.  Sacha Modolo (Italia / Lampre)
5.  Matteo Trentin (Italia / Etixx – Quick-Step)
6.  Alexander Porsev (Rusia / Katiusa)
7.  Pim Ligthart (Olanda / Lotto)
8.  Ramunas Navardauskas (Lituania / Cannondale)
9.  Manuel Belletti (Italia / Wilier Triestina)
10. Paolo Simion (Italia / Bardiani Valvole)

Clasamentul general inaintea etapei a 18-a:
1.  Steven Kruijswijk (Olanda / Lotto/Jumbo)              63:40:10″
2.  Esteban Chaves (Columbia / Orica)                      +3:00″
3.  Alejandro Valverde (Spania / Movistar)                  +3:23″
4.  Vincenzo Nibali (Italia / Astana)                           +4:43″
5.  Ilnur Zakarin (Rusia / Katiusa)                           +4:50″
6.  Rafal Majka (Polonia / Tinkoff)                         +5:34″
7.  Bob Jungels (Luxemburg / Etixx – Quick-Step)          +7:57″
8.  Andrey Amador (Costa Rica / Movistar)                  +8:53″
9.  Domenico Pozzovivo (Italia / AG2R)                      +10:05″
10. Kanstantsin Siutsou (Belarus / Dimension Data)     +11:03″