* Titlul national la polo pe apa a revenit anul acesta echipei Steaua, care a pus astfel capat unei serii incredibile a CSM Digi Oradea, de 9 victorii finale consecutive.

Stelistii au reusit sa castige categoric meciul decisiv al finalei, de vineri seara, cu 12-5 (5-1 3-1, 2-0, 2-3), ducand scorul la 3-2, prin golurile marcate de  Murisic (4), Filipovic (3), P. Ianc (2), Teohari, Cr. Calin şi D. Goanta. Pentru oradeni au inscris M. Gheorghe, M. Chioveanu, T. Negrean, D. Markovic şi V. Cupic.

Iata lotul campioanei, care isi adjudeca dupa 10 ani competitia: Mihai Draguşin, Dragos Stoenescu – portari, Djordje Filipovic, Petru Ianc, Nicolae Diaconu, Daniel Teohari, Andrei Busila, Nikola Murisic, Ivan Krizman, Pavel Popescu, Alexandru Ghiban, Dimitri Goanta, Cristian Calin; antrenori –  Andrei Iosep si Razvan Cristescu, manager – Gelu Lisac.

* “Astazi am suferit o cazatura urata pe coborarea de pe “Colle dell’Agnello” (acelasi viraj cu Steven)… mi-a sarit umarul stang de la loc si am leziuni la sold si genunchi… Am fost la spital si am facut cele necesare, ligamentul este putin afectat!
Dimineata alaturi de echipa vom lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste acest “Giro d’Italia”.

Am reprodus mesajul dat pe Facebook de ciclistul roman Eduard Grosu, care vineri seara a venit cu o intarziere de 37’16” de castigatorul etapei a 19-a, Vincenzo Nibali, pe locul 157, aflandu-se la general pe locul 154 din 156 de rutieri ramas in pluton, la 4h13’31”.

De altfel, in cam toate etapele de munte inalt, rutierul din Zarnesti a avut mari probleme sa soseasca in timpul de control, eforturi care consuma enorm, pentru ca sunt facute, practic, de unul singur si nu la adapostul unui pluton, fie el si grupetto, sau cu ajutorul unor coechipieri de la Nippo-Vini Fantini.

Sa observam ca echipa in sine si-a realizat, cu varf si indesat, obiectivul de a fi cat mai vizibila in acest Giro, avandu-l pe lider, Damiano Cunego, purtator al tricoului albastru, al cataratorilor, cu mari sanse de a-l pastra pana la finalul de duminica, de la Torino. Oricum, fostul castigator al “Corsa Rosa”, din 2004, a participat 3 sferturi din cele 3 saptamani de maxim interes la toate ceremoniile de inceput si sfarsit de etapa, Nippo-Vini Fantini aparand mereu in prim-plan astfel.

* “E pentru prima oara in viata mea cand aud de dopaj in grup”, a declarat Elisabeta Lipa, ministrul tineretului si sportului, dupa ce s-a anunţat ca toti componentii lotului olimpic de kaiac-canoe al Romaniei au fost depistati pozitiv la meldonium. Reamintesc ca kaiac-ul si canoea din Romania a obtinut calificarea la JO de la Rio de Janeiro cu 4 ambarcatiuni.

Acum este vorba de aceasta substanta, Meldonium, continut intr-un medicament, Mildronat (intrati pe medicament.romedic.ro si vedeti cat este de banal), produs in RSS Letona cu peste 3 decenii in urma si aruncat pe lista interzisa fara minime precizari, cum ar fi perioada de retentie in organism. Altfel spus, cat timp poate fi depistat, in cele din urma, logic, cat timp actioneaza si, mai ales, in ce consta dopajul, la ce ajuta.  Dar eu cred ca ar mai fi ceva: se poate demonstra ca “imbunateste performanta sportiva”, conditie cumulativa pentru existenta dopajului.

Nu fac proces de intentie, dar sutele (da, da, sutele) de sportivi depistati cu meldonium sunt exclusiv din tarile estice, pentru ca aici circula, in farmacii, fara reteta, medicamentul! Sa mai amintim ca Agentia Mondiala Antidoping a facut un pas inapoi in fata unei asemenea epidemii artificiale, indulcind tonul.

Unii sportivi initial suspendati provizoriu au fost exonerati, constatandu-se o cantitate sub 1 microgram (un microgram este enorm in analizele antidoping) sau ca substanta fusese luata inainte de 1 ianuarie, dar depistata pe la sfarsitul lunii februarie!

In acest context, faptul ca Rusia a selectionat-o in lotul olimpic pentru Rio pe Maria Sarapova, cazul cel mai mediatizat, dupa ce si jucatoarea de tenis recunoscuse ca a luat Mildronat, ce poate sa insemne? Ca rusii, care stau bine cu informatiile, orice s-ar spune, stiu ei ceva? Adica, pe sleau spus, ca s-ar putea schimba ceva esential in legatura cu aceasta substanta?

Numai ca cercetarile serioase se vor incheia, din cate se intentioneaza, dupa Jocurile de la Rio. Si atunci la ce mai foloseste sa afli, eventual, ca, de fapt, nu are nici un efect benefic pentru performanta si, deci, nu indeplineste conditia de a fi considerat dopant?

Concurenta la JO a fost eliminata, traiasca falsii campioni, de data asta nu dopati, ci fara adversari!